Čerstvé mléko z Vysočiny

Čerstvé mléko z Vysočiny

Neslavná situace soukromých zemědělců je známa i těm, pro které je tato činnost na hony vzdálena. Každodenní dřina od rána do večera včetně sobot, nedělí a svátků není ohodnocena tak, jak by tomu bylo v jiném oboru podnikání. Zemědělství se prostě musí dělat s láskou.

Ovšem samotná láska k rodné hroudě a ke zvířatům člověka neuživí. A tak se peníze musí shánět kdekoliv. Nejčastěji se soukromí zemědělci pokouší o získání dotací nebo úvěrů. Ti podnikavější zkoušejí i ledacos jiného. Marek Jínek ze Zubří vsadil například na mléčný bar.

Pokud si ale představujete něco jako cukrárnu, kavárnu či bufet, budete zklamáni. Jde v podstatě o malý přenosný domeček, který má v sobě zabudovaný automat na mléko. Takto se ke spotřebiteli dostane čerstvé mléko přímo, bez jakýchkoliv zprostředkovatelů. „Jelikož jsme chtěli začít nějak řešit kritickou situaci výkupních cen mléka, napadlo nás nainstalovat do Nového Města na Moravě automat na mléko. Inspiraci jsme hledali na internetu, objevili jsme tam firmu TOKO z Uherského Hradiště. Jejich automat je na poměrně vysoké úrovni, zalíbil se nám a tak jsme se s nimi zkontaktovali.“

Jakým způsobem automat funguje?

„Na přepravu mléka máme dvěstělitrové nerezové tanky. Je to zařízení uzpůsobené nejen na přepravu mléka, ale zajišťuje i jeho míchání a stálou teplotu. Je to vlastně jediné zařízení, které s mlékem přichází do styku. Tank se umístí do mléčného baru a napojí se na automat. Zákazník přijde a může si nechat naplnit láhev čerstvým mlékem. To znamená, že otevře výdejní okénko, vloží láhev, po vhození určité částky zmáčkne tlačítko a do láhve se mu nacedí mléko.“

Láhve musí být speciální nebo lze přijít s čímkoliv?

„Může přijít s čímkoliv. Ale pokud zrovna nádobu na mléko zapomene, má možnost využít další výhodu mléčného baru, kterou je automat na prodej lahví. K dispozici budou láhve plastové i skleněné, půllitrové i litrové. Další součástí automatu na láhve je i měnička mincí, která bude pro mnohé zákazníky určitě velmi vítaná.“

Kolik bude stát litr mléka v mléčném baru?

„Uvažujeme o patnácti korunách za litr. Mléko budeme dodávat naprosto čerstvé, automat je vybavený zařízením, které prodej zablokuje ve chvíli, když by tam mléko bylo déle než dvacet čtyři hodin. Po čtyřiadvaceti hodinách automat přestane mléko vydávat.“

Jakým způsobem bude ošetřena kvalita mléka a nezávadnost?

„Dvakrát nebo třikrát do měsíce budou odebírány vzorky přímo z automatu. Ty budou zpracovávány v laboratoři. Zákazník bude mít ale možnost hlídat některé parametry nezávadnosti sám. Na displeji automatu bude ukázána teplota mléka a čas, v kolik hodin bylo mléko dovezeno. Při výdeji mléka je zajištěna nezávadnost tak, že prostor samotného okýnka výdejního automatu je po ukončení výdeje a uzavření automaticky vypláchnutý horkou párou.“

Na co všechno bude mléko testováno?

„Hlavní je tuk, ten by měl být okolo čtyř procent, takže půjde o čerstvé plnotučné mléko. Dalšími důležitými parametry jsou somatické buňky a celkový počet mikroorganismů. To jsou hlavní tři parametry, které by měly zajímat i zákazníky.“

Kde a kdy přesně budou moci zájemci automat v Novém Městě na Moravě najít?

„Automat by měl stát na Komenského náměstí v průchodu mezi obchodním domem a evangelickým kostelem. Měl by být neustále přístupný. Předběžný termín instalace je koncem měsíce ledna.“

Vraťme se ještě trochu k vašemu zemědělskému podnikání. Kolik kusů dobytka máte?

„Máme sto kusů dobytka, z toho je pětatřicet dojnic. Chováme červenostrakaté české plemeno. Naši farmu obdělává celá rodina, což je asi osm lidí, ale živí to pouze mě. V současné době je hodně náročné živit se jako soukromý zemědělec. Při dnešních cenách za mléko a za maso… Nebýt dotací, tak bychom to mohli zabalit úplně.“

Máte ještě další nápady, jakým způsobem se dostat do podvědomí spotřebitelů?

„Samozřejmě nevíme přesně, jaká bude reakce zákazníků a jak velký bude o naše mléko zájem. Taky nevíme, jestli všechno mléko prodáme, může se stát, že nám bude zbývat. Pak bychom byli donuceni pokusit se zbývající mléko nějak zpracovat. Na to je vybaven automat na láhve, který je schopný vydávat cokoliv, ne jen láhve. Takže v případě, že by mléko zbývalo, ho můžeme zpracovat třeba na domácí tvaroh a pomocí automatu prodávat i ten.“

 

Mléčný bar si v Novém Městě na Moravě určitě své zákazníky najde. Není to tak dávno, co Novoměšťáci chodívali pro čerstvé mléko přímo do prodejny zdejší mlékárny. Nebyl tu zájem pouze o mléko, na odbyt šel i tvaroh, jogurt, či proslulý Maršovský sýr. Po likvidaci mlékárny byli zákazníci o čerstvé mléko ochuzeni. Ale jak to vypadá, začíná se znovu blýskat na časy.