Nad sněhem někteří nadávají, jiní jásají

Nad sněhem někteří nadávají, jiní jásají

Uplynulý víkend nás přesvědčil, že zima drží žezlo pevně v rukou. Množství napadaného sněhu dalo zabrat nejen silničářům, ale i majitelům nemovitostí. Naopak radost přineslo milovníkům zimních sportů.

Některým řidičům zbyly jen oči pro pláč. Ledovka na našich silnicích si dokázala s mnohými dopravními prostředky pěkně pohrát. Nepomohl ani poměrně pravidelný posyp.

 

Naopak děti a milovníci zimních sportů jsou nadšeni. I přesto, že zamrzlé rybníky pozbyly silnou vrstvu ledu na svých hladinách a čerstvě napadaný sníh znemožnil bruslení a hokejová utkání, není nutné naříkat. Začíná totiž přibývat upravených běžeckých tratí.

Už od neděle jsou například sněžnou rolbou upravovány stopy na Bystřicku. Trasa Bystřice nad Pernštejnem - Domanínský rybník – ČD Rovné,  Divišov – ČD Olešná – Zubří BVV – Skalský dvůr – Domanín a Borovinka je už projeta a dána k dispozici netrpělivým běžkařům.

V Novém Městě na Moravě je v tuto chvíli dokonale strojově upraven pouze pětikilometrový okruh zvaný Amerika, který se nachází v lokalitě mezi silnicemi na Vlachovice a Jiříkovice.

V pondělí projížděl sněžný skůtr i další tratě, tentokrát směrem na Vlachovice, Tři Studně a Sklené. Vrcholové partie jsou ale hodně sfoukané, na polích je místy vidět ornice, což nejsou zrovna ideální podmínky pro technickou úpravu tratí.

S další nabídkou pro milovníky bílé stopy přichází Ski areál. Večerní lyžování na závodních tratích pro veřejnost je naplánováno na úterý a na čtvrtek od sedmnácté do devatenácté hodiny. V jiném čase budou zdejší upravené závodní tratě k dispozici účastníkům IBU Cupu – budou zde probíhat oficiální tréninky.

A ještě jeden tip pro vyznavače běžek. Blatiny hlásí třicet pět centimetrů čerstvého prašanu a dva kilometry skútrem upravených tratí. Připraveny jsou dvě stopy pro klasiku.

V provozu jsou také sjezdovky. Na sjezdovce Jimramov byla zavedena novinka – časové jízdné. Výhodná je pondělní celodenní jízdenka, můžete ji mít za 250Kč. Své služby nabízí i Harusův kopec v Novém Městě na Moravě, Fajtův kopec ve Velkém Meziříčí, sjezdovka v Hlinsku, Poličce nebo Karasíně.