Lidí v Bystřici ubývá

Lidí v Bystřici ubývá

Ať už jsou statistiky jakkoliv nezáživné, díky nim se můžeme dozvědět i různé zajímavosti. Například to, že obyvatel Bystřice nad Pernštejnem a jejích místních částí rok od roku ubývá.

Oproti předloňskému roku bylo k 31. 12. 2009 v Bystřici nad Pernštejnem napočítáno o jednašedesát lidí méně. Celkem tu žije osm tisíc sedm set čtyřicet sedm občanů.

V roce 2009 se v Bystřici nad Pernštejnem narodilo osmdesát šest miminek, v roce 2008 to bylo devadesát osm. K pobytu se přihlásilo osmdesát devět lidí, v roce 2008 se přihlásilo sto dvacet čtyři osob. Naopak odhlášeno bylo v loňském roce sto sedmdesát pět obyvatel, v roce 2008 pouze sto padesát osm. Vloni zemřelo šedesát jedna osob. O rok dříve o něco více - sedmdesát pět.

„Ubývání obyvatelstva je obecný trend,“ hodnotí situaci bystřický starosta Karel Pačiska. „Podle mě je hlavní příčinou skutečnost, že lidé nestaví přímo ve městech, ale ve vesnicích okolo. Navíc mladí odchází za prací do velkých měst, do Brna, do Prahy a tak podobně.“

A jak je to letos se jmény nově narozených bystřických občánků? V Bystřici nad Pernštejnem se budeme nejvíce setkávat s Vojtěchy, Matyáši a Filipy. V těsném závěsu za nimi jsou v žebříčku popularity Honzové, Lukášové, Petrové a Radimové.

Z dívčích jmen vede Nela a hned za ní se umístila Tereza. Jany, Veroniky, Barbory, Emy a Natálie se dělí o krásnou třetí příčku.

„Zajímavostí je, že máme u nás i malého občánka se jménem Joe,“ informuje bystřický starosta. „Přibližně každého čtvrt roku děláme „vítání občánků“. Při tomto slavnostním aktu získávají novorozenci dar od města ve výši čtyři tisíce korun.“

Statistika je nejen zajímavé, ale v jistém směru i varující. Pokud to tak půjde dále, může se stát, že za několik desítek let už nebude Bystřice městem, ale jen vesnicí. A časem už možná nebude vůbec. Ale tak daleko to snad nikdy nedojde.