Shazování sněhu ze střech se stává hasičům denním chlebem

Shazování sněhu ze střech se stává hasičům denním chlebem

Novoměstští hasiči mají plné ruce práce. V pátek absolvovali už tři výjezdy a další je ještě čekají. Vysoká vrstva sněhu na střechách budov totiž představuje velké nebezpečí. Snad nejhorší situace byla na budově bývalé polikliniky.

„Došlo tu k prasknutí střechy vlivem ledu. Začalo zatékat do místnosti v horním patře a došlo tu k prověšení stropu,“ informuje velitel zásahu Pavel Novák. Bezprostřední ohrožení ale prý zatím nehrozí.

Novoměstští hasiči v pátek shazovali sníh nejen ze střechy polikliniky, ale také z Domu s pečovatelskou službou a z hotelového domu na ulici Drobného.„Zatím se nedá říct, že by na střechách bylo moc sněhu. Jsou to spíše převisy. Ale je tu také led a rampouchy, které mohou nadělat spoustu nepříjemností,“ obává se velitel novoměstských poloprofesionálů.

 

Hasiči jsou nasazováni v případě ohrožení obecních budov. Přednost také mají budovy, ve kterých se shromažďuje větší množství lidí, jako jsou například obchody, zejména supermarkety a hypermarkety. Soukromí majitelé nemovitostí se musí obracet jinam. Pavel Novák doporučuje v případě nouze zavolat firmu, která se specializuje na výškové práce.

 

Nové Město na Moravě má budov, kde hasiči pravidelně zasahují, více. To potvrzuje i velitel zásahu, který předpokládá, že kvůli neustálému sněžení budou muset s lopatami nastoupit i na dalších místech. „Ještě jsme letos nebyli na střeše kina, kde také pravidelně zasahujeme. A určitě přijdou i další střechy. To je v zimě naše nejčastější činnost.“

 

Kromě střech musí hasičské sbory v zimním období více než kdy jindy zajíždět i k dopravním nehodám. „Těch je teď poměrně hodně,“ stěžují si hasiči, kteří doporučují zvláště při jízdě hlavně ve vyšších polohách dbát zvýšené opatrnosti.