V Novém Městě na Moravě rokovali dobrovolní hasiči

V Novém Městě na Moravě rokovali dobrovolní hasiči

Zástupci patnácti dobrovolných hasičských sborů novoměstského okrsku se v sobotu sešli v Novém Městě na Moravě. Společně zhodnotili činnost v uplynulém roce a nastínili úkoly roku nastávajícího.

Hasičské sbory byly v minulosti zakládány z jednoho prostého důvodu. Hlavním úkolem jejich členů bylo chránit majetek a životy občanů. Sbory byly většinou dobrovolné a bez nároku na jakoukoliv odměnu. To se nezměnilo ani v současnosti. Jejich poslání se ale prohloubilo o další činnost. Sbory dobrovolných hasičů mají, zvláště na vesnicích, také funkci sportovních a kulturních organizátorů.

„Obci ku cti, bližnímu ku pomoci“ je pradávným heslem dobrovolných hasičů. Byli vždy pevnou oporou v době, kdy je jejich sousedé potřebovali. A to se nemění ani nyní, když už máme i hasiče profesionální. Potvrdilo se to například vloni ve Fryšavě, kde místní dobrovolníci obětavě pomáhali při povodni.

Není bez zajímavosti, že hasičské sbory poměrně dobře fungují i v těch nejmenších vesničkách. Zářným příkladem tohoto tvrzení jsou Studnice, které mají celkem dvacet osm obyvatel a z toho je celá polovina zapsána u sboru dobrovolných hasičů. Studničtí také nevynechají jedinou soutěž a svůj sbor berou naprosto vážně.

Do novoměstského okrsku sborů dobrovolných hasičů náleží sedmnáct obcí. Největším sborem je SDH Nové Město na Moravě, který má téměř stovku členů. Vloni absolvovala jejich zásahová jednotka celkem sto sedmnáct zásahů. V letošním roce v měsíci lednu jich bylo už dvanáct.

Výroční valná hromada delegátů okrsku Nové Město na Moravě byla tentokrát tak trochu výjimečná. Jedním z bodů programu byly volby nových členů okrskového výboru. Zástupci patnácti sborů dobrovolných hasičů odsouhlasili jedenáct členů výboru a členy revizní rady.

Tímto ale ještě schůze zdaleka nekončila. Ke slovu se dostali i hosté, kteří ocenili především práci s mládeží. V tomto směru je novoměstský okrsek jeden z nejaktivnějších, mladí hasiči tady skvěle fungují téměř v každé obci. Nadchnout kluky a holky pro vstup do SDH ale není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Chce to zanícené jedince, kteří se vzdají svého volna a budou se mládeži věnovat. Někdy je to práce nevděčná, jejich odměnou často bývá jen dětský úsměv.

„Hasičina“ se prostě musí dělat s láskou. Není to o penězích, všichni pracují zadarmo a ve svém volném čase. I finance na provoz sbory shání, jak se dá. Občas jim pomocnou ruku podá město či obec.

A jaké mají dobrovolní hasiči vyhlídky na příští rok? V květnu je čeká velké námětové cvičení. O pár týdnů později zase pravidelná soutěž. SDH v Radňovicích a v Rokytně oslaví sto deset let svého trvání. Většina sborů se také zapojila do pokusu o překonání rekordu v dálkové dopravě vody, který pořádá SDH Nové Dvory. Start by měl být v Dolních Loučkách, které leží v nadmořské výšce 295m, cílem vrchol Devíti skal. Na celou trať bude zapotřebí tři tisíce čtyři sta kusů hadic a do pokusu je už přihlášeno dvě stě sedmdesát devět sborů z celé republiky.

Kromě těchto společných akcí má ale každý sbor naplánované i akce vlastní, jako jsou například karnevaly, párkové závody, dětské dny, plesy a zábavy. Prostě práce je tu až nad hlavu. A odměna? Přinejmenším pocit z dobře vykonané práce. A také vědomí, že se i v té nejmenší vesničce (alespoň občas) něco děje, že neusnula věčným spánkem.