Kvůli dotacím šli bystřičtí úředníci i na noční směnu

Kvůli dotacím šli bystřičtí úředníci i na noční směnu

Potřeba získávat peníze pro rozvoj města z evropských fondů nutí bystřické úředníky trávit na radnici i část noci.

„Dotace byly vypsány systémem „kdo dřív přijde, ten dřív mele“, to znamená, že první, kteří podají elektronicky řádně vyplněnou žádost, tak jsou zařazeni do dotace,“ vysvětluje noční přesčasy místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta. ˇ

Žádosti o dotace se mohly začít podávat prvního února minutu po půlnoci. „Byli jsme připraveni, do zasedačky jsme nainstalovali tři počítače, abychom mohli začít ihned, jak se otevře brána,“ říká Josef Vojta.

Zůstávat na radnici přesčas a dokonce v nočních hodinách ovšem není nijak snadné. Je nutné především informovat ostrahu, která má hlídání objektu na starosti. „Nicméně byli jsme domluveni na půl dvanáctou a jeden z úředníků byl na místě už ve čtvrt na dvanáct. Z LARNu okamžitě volali, jestli jsme to my,“ usmívá se místostarosta.

Bystřičtí úředníci byli trochu zklamáni tím, že ač dobře připraveni, nevstoupili se svou žádostí první. Mnohá další města přišla zřejmě se stejným nápadem. „V tu chvíli jsme byli trochu smutní, ale nakonec všechno dobře dopadlo. Ve tři čtvrtě na tři jsme končili s tím, že jsme všechny tři žádosti úspěšně podali,“ pochvaluje si Josef Vojta.

Bystřičtí ale ještě nemají úplně vyhráno. Dotace obdrží pouze tehdy, pokud budou podané žádosti v naprostém pořádku. A to při množství požadavků, které musí splňovat, není nikdy jisté. „Určitě ale nebyla naše noční směna marná,“ ubezpečuje místostarosta. „Celková částka na dotace činila tři miliardy a ty byly hned 1. února vyčerpány.“

Pokud se bystřickým podaří dotace získat, měly by jít na opravu dvou mateřských škol a víceúčelové budovy číslo popisné devět.