Jak krmit v zimě ptáky?

Jak krmit v zimě ptáky?

Už i děti v mateřských školkách ví, že někteří ptáci na zimu odlétají do teplých krajin a jiní u nás naopak zůstávají.   

O ty, kteří nám zůstanou věrní i v době chumelenic, sněhových vánic a třeskutých mrazů, bychom se měli alespoň trochu postarat. Jak ale na to, abychom pomohli a neublížili?

 

Podle informací České společnosti ornitologické je možných způsobů přikrmování více. Nejznámější a mezi lidmi i nejrozšířenější a nejoblíbenější je přikrmování na krmítku. To by mělo být pokud možno vyrobeno ze dřeva, i když na některé jeho části (jako je například střecha) můžeme použít i jiný materiál. Na velikosti a tvaru nezáleží, i když do většího krmítka se vejde i více ptactva. Důležité ale je jeho umístění. Mělo by stát na klidném místě jeden a půl metru nad zemí a nejméně dva metry od nejbližšího stromu (toto opatření je důležité hlavně pokud se u vás nebo v sousedství nachází nějaký ten mňoukající, kočičí mazlíček).

 

Kromě klasického krmítka můžete pro ptáky vyrobit i krmítko tukové. Květináč nebo polovinu kokosové skořápky naplníte rozehřátým tukem se semínky nebo drcenými a ořechy a zavěsíte na stinné místo. Místo květináče mohou posloužit coby tukové krmítko i obyčejné šišky, ať už borové či smrkové. Ty ovšem rozehřátým tukem neplníme, pouze je v něm namočíme.

 

Existují ovšem i ptáci, kteří sbírají potravu na zemi. Pro ty můžete vytvořit takzvaný „stříškový zásyp“. Na šedesát až osmdesát centimetrů vysoké kůly usadíme stříšku. Pro stříškový zásyp je dobré najít místo chráněné proti nepřízni počasí a navíc dostatečně přehledné.

 

  
 

 

A které dobrůtky můžete ptákům připravit? Vhodné jsou ovesné vločky, strouhaná houska a mrkev, tvaroh, vnitřní sádlo nebo lůj a dokonce i na kousky krájené maso. Rozhodně se zavděčíte i slunečnicí, prosem, konopím, mákem, lněným semínkem, řepkou nebo drcenými jádry ořechů. Ptáci nepohrdnou ani jeřabinami, plody černého bezu, rakytníku, hlohu nebo břečťanu. Dokonce ani semínky bodláků. 

Vhodný ke krmení naopak není kuchyňský odpad a zbytky.

 

S přikrmováním je vhodné začít už na počátku listopadu. Začínáme s menšími dávkami, které s přibývajícím sněhem a mrazem stupňujeme. Přikrmujeme až do konce března.


Českomoravská vrchovina, Žďárské vrchy.