Masopust i ostatky

Masopust i ostatky

Sobota 13. února bude den s velkým Dé. Na některých místech totiž začne masopust nebo také ostatky. Anebo ještě jinak – fašank.

Masopust je dnem plným veselí, smíchu, dobré nálady, zpěvu, skvělého jídla a pití, a hlavně masek. „Letos začínáme v sobotu odpoledne ve dvě hodiny a to tím, že průvod masek začne procházet vesnicí. U každého domečku zahrajeme a pozveme místní na další program. Od čtyř hodin bude pak ve staré škole zahájena merenda,“ přibližuje rozvrh nadcházejícího masopustu v Kadově jedna z organizátorek, Jana Lhotská.

Muziku doprovázející masopustní merendu zajistí skupina „Trumf“ z Nového Veselí. Ještě před tím ale dostane hlavní slovo harmonikář. Spolu s průvodem totiž bude od domu k domu chodit heligonkář, který dojede až z Hamrů, jak prozradila organizátorka. „Jsme velice rádi, že se nám na naši akci uvolil jít, protože v tomto počasí nástroje velice trpí. Takže u každého domečku opravdu zahrajeme.“

Kolik masek bude Kadovem procházet, to zatím netuší ani sami organizátoři. Předběžně počítají s patnácti. Všechny z nich by měly být opravdu tradiční – masopustní. Chybět by prý neměla ani soutěž o nejlepší masku a bohatá tombola.

Posledním bodem programu kadovského masopustu bude i takzvané „pohřbívání basy“. Co všechno si pod tímto pojmem máme představit, to už organizátoři prozradit nechtějí: „Je to tradiční masopustní rituál, kterým se zakončuje taneční merenda. Co všechno se tam ale bude dít, to si necháváme jako překvapení pro ty, kteří s námi zůstanou až do konce,“ usmívá se Jana Lhotská.

Ostatky zase budou v sobotu třináctého slavit ve Stříteži. Zde se rozhodli věnovat tento den jak dospělým, tak i dětem. Průvod maškar bude obcí procházet od půl jedenácté. V 15.30 čeká nejmenší občánky dětský karneval a také tombola, ve které prý vyhrává úplně každý. A dospělí? Ti se mohou těšit na „Ostatkovou zábavu“, která začne úderem půl deváté. K tanci i poslechu hraje kapela „Sympatic“.