Žďár se stane Mekkou kulturistů

Žďár se stane Mekkou kulturistů

Za poslední tři roky se kulturistika ve Žďáru nad Sázavou pozvedla natolik, že se z města na Vysočině pomalu stává téměř světoznámé centrum tohoto sportu.

Snad největší úspěch získala zdejší kulturistická organizace zásluhou Milana Šádka, který vloni v Polsku vybojoval titul juniorského vicemistra světa v klasické kulturistice. Nejen díky tomuto vítězství se žďárský kulturistický klub letos dostal na čelo žebříčku více než devadesáti obdobně zaměřených institucí v České republice. „Absolutní prvenství jsme získali s dost podstatným náskokem, takže jsme nyní nejlepší kulturistický klub v celé České republice,“ chlubí se zdejší trenér a zakladatel SK Best Fitness Vladimír Pajič.

Úspěch klubu vynesl Vladimíra Pajiče až na národní kulturistickou scénu. „Možná to mohu už říct, obdržel jsem pozvánku na post státního trenéra juniorské reprezentace. Tuto funkci jsem samozřejmě přijal, ale všechno ještě musí být schváleno novým výkonným výborem Svazu kulturistiky a fitness. Pak by se veškeré kulturistické dění mělo přesunout do Žďáru nad Sázavou, jako centra juniorské kulturistiky. Tady se pak budou všichni reprezentanti připravovat a jezdit na konzultace ke mně, jako k trenérovi,“ popisuje vývoj juniorské kulturistiky u nás Vladimír Pajič.

Klub SK Best Fitness byl založen před třemi lety a za tu dobu ušel hodný kus cesty. Největších úspěchů svých svěřenců se Vladimír Pajič dočkal vloni. Kromě Milana Šádka zabodoval i jeho otec – Milan Šádek starší – který se stal absolutním mistrem ČR v kategorii masters 40 – 50 let. Filip Vastl je loňským mistrem republiky do 77 kg. A to je jen část úspěchů, které se v loňském roce dostavily. Klub má v současné době téměř dvě desítky závodníků.

A jak vidí Vladimír Pajič budoucnost klubu a svých svěřenců? „Když vyjde všechno tak, jak by mělo, chtěl bych kulturistiku centralizovat do Žďáru. Připravovat budu samozřejmě i nadále svoje závodníky, na letošní rok už mám připravených pár želízek do ohně i na mezinárodní scénu.“