Muzikanty z bystřické ZUŠky najdete snad v každé kapele

Muzikanty z bystřické ZUŠky najdete snad v každé kapele

Umět dobře hrát na hudební nástroj – to je dennodenní dřina. Zatímco spolužáci zasednou k počítači nebo vyběhnou ven, opakují děti ze ZUŠky nikdy nekončící úmorná cvičení. A to tak dlouho, dokud je nezahrají čistě a bez jediné chybičky.

Odměnou za tuto dřinu může být například nadšený potlesk diváků. To když se jim spolu s dalšími, stejně „postiženými“ dětmi, podaří vystoupit na prkna, která znamenají svět, sladit nástroje dohromady, vytvořit kapelu a vytroubit, vypískat a vybubnovat do světa to, co se celou tak pracně učili.

Dechový orchestr je součástí bystřické základní umělecké školy už od roku 1960. Založil jej Josef Pavlíček. Pod jeho vedením si malí hudebníci z městečka na Vysočině zahráli v Bulharsku, Maďarsku i v Německu. V roce 1998 převzal dirigentskou taktovku Eduard Makovský. Nyní je v rukou dalšího uměleckého vedoucího - Štěpána Husáka.

„Dechový v Bystřici nad Pernštejnem vychoval už řadu vynikajících hudebníků. Někteří se hudbě pak začali věnovat profesionálně, jiní hrají k potěše vlastní i svého okolí v různých kapelách. Tradice stále přetrvávají a letos budeme slavit už padesát let, které uběhly od založení našeho dechového orchestru,“ uvedl starosta města Karel Pačiska.

Když už jde o výročí dechového orchestru, není možné slavit jinak, než hudbou. „Chtěl bych pozvat všechny příznivce, ale i nepříznivce dechového orchestru na koncert nazvaný „My Češi jsme muzikanti, nás zná celý svět“. 12. března ve velkém sále místního kulturního domu zazní několik melodií, při nichž si jistě přijdou na své jak příznivci klasické dechovky, tak i modernějšího stylu,“ láká na oslavy, které začínají v 18 hodin dirigent Štěpán Husák.

Koncertem věnovaným oslavě výročí bude letos zahájena řada vystoupení, na kterých bystřičtí muzikanti ukážou, co umí. Po loňském, velmi úspěšném absolvování soutěže dechových hudeb Čermákovo Vysoké Mýto, se sem plánují bystřičtí vrátit a znovu obhájit titul absolutního vítěze. Ještě před tím je ale čeká krajské kolo soutěže základních uměleckých škol v Pelhřimově.


Bystřický dechový orchestr má okolo padesáti členů, někteří z nich jsou žáci bývalí, kteří pořád mají chuť si zahrát. Nejmladší člen má devět let a k nejstarším patří nynější absolventi konzervatoří. Bystřický orchestr vychoval jak profesionální hudebníky, tak i nadšené amatéry. Mnozí z nich pravidelně vystupují v okolních kapelách. „Můžete se s nimi setkat na různých hasičských výročích, plesech, zábavách a podobně. Ať se jedná o venkovské či městské kapely, všude se pohybují bývalí žáci naší ZUŠky,“ přitakává Štěpán Husák.