Malíř z Radňovic vydal přesné pokyny pro vytvoření své sochy

Malíř z Radňovic vydal přesné pokyny pro vytvoření své sochy

Zahájení výstavy obrazů spojené s vítáním katalogu proběhlo v duchu netradičních vernisáží Jana Svobody - malíře z Radňovic.

Mistr se tentokrát rozhodl prezentovat své obrazy v nejvyšším patře bystřického muzea. Velké půdní prostory si žádají velké umění, což vzal Jan Svoboda doslova: „Nejdříve jsem tu instaloval i malé věci, ale všechny jsem je nakonec vzal pod paži a odvezl domů, protože to vůbec nemělo smysl. A navíc mají všichni kabáty a malé obrazy by se pod kabát daly lehko,“ usmívá se malíř z Radňovic, poukazujíc na nepříjemnou zimu ve výstavní síni.

Jan Svoboda je malíř měnící často jak své názory, tak i barevná období. V současnosti u něj převládá bílá s bílou. „Všechno je teď velmi světlé, velmi studené, vyprázdnilo se to jak barevně, tak i obsahově. Plátna jsem maximalizoval a tvorbu minimalizoval. To je teď moje období,“ říká malíř, který zároveň popírá, že by vliv na jeho nynější tvorbu měla letošní dlouhá bílá zima: „To není záležitost zimy, i když si to tak mnozí lidé spojují. Ale to už je jejich věc.“

Jak už je dobrým zvykem tohoto umělce, vernisáže si sám připravuje a sám jimi také provází. Ani tentokrát se neodchýlil od zažité tradice, i když se ke slovu dostali i ti, kteří se spolu s ním podíleli na zbrusu novém katalogu. Jedním z vyvolených byl i fotograf Jindřich Štreit, který si spolupráci s Janem Svobodou velmi pochvaloval. „Byl jsem mistrem požádán, abych vyfotografoval jeho vizáž. Když se na něj podíváte, tak to bylo velmi jednoduché, protože tak krásná tvář a tak zajímavý člověk se fotografuje téměř sám.“

Ani tentokrát nebyli diváci ochuzeni o malířův břitký humor. Přednáška na téma „den hodný sochy“ přinesla spoustu užitečných informací všem, kteří by se chtěli pokusit vytvořit mistrovu skulpturu v životní velikosti. „Nenechávám nic náhodě a pro případné autory mé sochy dávám budoucím generacím jasné pokyny, jak na mě,“ vysvětlil Jan Svoboda a následně uvedl všechna potřebná technická data, mezi nimiž nechyběla, délka, váha, obvod krku a dokonce i velikost pleše, která prý činí sto dvacet šest centimetrů čtverečních. Pokud jde o případný materiál na výrobu sochy, malíř z Radňovic dává dle vlastních slov přednost bronzu, ale nepohrdne ani dřevotřískou.

Přehled mír a vah byl nakonec doplněn ještě výčtem letošních výstav. V tomto roce jich čeká Jana Svobodu celkem deset. Jednou z nich bude i společná výstava s Jindřichem Štreitem. Propojení fotografie s malbou si mohou obdivovatelé obou umělců přijet prohlédnout do bruntálského zámku. I když je to tak trochu z ruky, datum výstavy – 1. 7. – avizuje čas letních dovolených, tedy dobu vhodnou k cestování.

 

Bystřické muzeum bude hostitelem obrazů Jana Svobody - malíře z Radňovic pouze do pátku 12. března.