Policie zblízka

Policie zblízka

Jak vypadá cela předběžného zadržení? Jaké zbraně policie používá? Jaké je to volat policejní vysílačkou? To všechno a ještě více zjišťovali děti v Bystřici nad Pernštejnem.

Policie České republiky tady totiž na místním oddělení otevřela dveře dokořán a děti se mohli na vlastní kůži přesvědčit, zda jsou různá tvrzení o policistech mýty či pravda. „Naším cílem je seznámit mládež s obvodním oddělením, jeho prací, vystupováním a službami pro občany,“ uvedl npor. Oldřich Hejtmánek.

Tentokrát nešlo pouze o nezáživnou přednášku, na které se děti k smrti nudí. Možnost vyzkoušet si pouta či neprůstřelnou vestu, potěžkat si policejní obušek nebo dokonce pravou policejní pistoli si nenechal nikdo ujít.

Před příchodem do budovy samotné si mohli malí nadšenci i jejich pedagogický doprovod prohlédnout staré i nové dopravní prostředky. Větší zájem jevili zejména kluci, ale ani holky nezůstávaly stranou. Zvláště, když se jeden po druhém mohli do aut usadit a to nejen tak, jak jsou zvyklí jezdit, tedy dozadu, ale dokonce na místo řidiče. „Máme tu i starší vozy, které kdysi sloužily pro výkon Veřejné Bezpečnosti, nejstarší je skutr z roku 1970. Pak následuje policejní motocykl a chronicky známý bílo oranžový žigulík, “ představuje policejní veterány npor. Hejtmánek. „Například policejní motorku jsem kdysi, když jsem začínal, využíval i já a dodnes vzpomínám na to, jak někdy jela, jindy nejela a kolikrát jsem ji musel tlačit,“ dodává s úsměvem.

Jednou z dalších atrakcí byl také zbrusu nový policejní transportér sloužící k výjezdům. Jeho moderní vybavení zahrnuje kompletní techniku pro dokumentaci i kamerový systém. Sami policisté jej označují jako mobilní pracoviště, najdou v něm vše, co v terénu potřebují.

Ale děti neprohlíželi pouze techniku na venkovním prostranství. Spousta zajímavého je čekala i uvnitř. Také tady byla možnost srovnání, jaké prostředky používali policisté dříve a čím jsou vybaveni nyní. „Vesměs to jsou stále stejné věci, pouze se inovují a zdokonalují. V našem dnešním vybavení, když to srovnám s tím dřívějším, dnes chybí snad jen plynová maska. Ty už mají pouze na specializovaných jednotkách,“ vysvětluje npor. Hejtmánek.

Se svou činností a vybavením přišli děti seznámit i muži ze zásahové jednotky a policejní kynologové. Ti s sebou přivedli i čtyřnohé spolupracovníky, kteří vzbuzovali respekt nejen ostrými tesáky, ale především bravurou, s jakou přesné zvládali jakékoliv pokyny.

Činnost policie dnes v sobě zahrnuje široké spektrum aktivit. Kromě zajištění veřejného pořádku je to také kompletní servis pro dopravní nehody a kriminální službu a další a další. Mnozí návštěvníci „Dne otevřených dveří Policie České republiky“ v Bystřici nad Pernštejnem odcházeli doslova s očima navrch hlavy a uvnitř plni nových zážitků.

Den otevřených dveří ocenila i paní učitelka Pavla Uhlířová z jedné z místních škol: „Nikdy jsme ještě takovou akci s policií neměli a dětem se to velmi líbí. Když si něco mohou samy osahat, jsou určitě mnohem spokojenější a nadšenější. Rozhodně bychom uvítali i opakování.“