V Novém Městě se objevil včelí mor

V Novém Městě se objevil včelí mor

Noční můra všech včelařů – včelí mor – se objevila v Novém Městě na Moravě. Už dva chovatelé museli zlikvidovat všechna svá včelstva a spálit úly spolu s veškerým vybavením.

 

„Včelí mor je choroba, která postihuje včelí plod a jediná možnost, jak tuto nemoc odstranit, je likvidace včelstev. Co je spalitelné, tak se spálí, co není spalitelné, musí se speciálně dezinfikovat. U našich dvou kolegů už k likvidaci včelstev došlo, ale v pětikilometrovém ochranném pásmu je dalších padesát pět včelařů, které by v případě pozitivního nálezu mohl postihnout stejný osud,“ říká předseda Základní organizace Českého svazu včelařů Nové Město na Moravě Jiří Zavřel.

 

Všech pětapadesát včelařů čekají nyní prohlídky a laboratorní vyšetření včelstev. Včelí mor je pro chovatele noční můrou nejen proto, že je nutná likvidace včelstev, ale také z důvodu odstranění veškerého vybavení. Pokud chtějí začít znovu včelařit, znamená to pro ně nemalé investice na pořízení nových úlů a dalších nezbytností. „Vše, co mají ke včelaření, jako jsou například náhradní oplodňáčky, rojáčky a nářadí, vše se musí spálit. Samozřejmě je za to nějaká náhrada, i když ne celých sto procent. Věřím, že se postižení včelaři, byť to jsou starší pánové, znovu ke včelaření vrátí,“ doufá Jiří Zavřel.

 

Včelí mor byl na Novoměstsku poprvé prokázán ve třicátých letech minulého století. Bakterie Paenibacillus larvae larvae napadá zejména oslabené včelstvo. Pokud by nebylo vše spáleno a zničeno, jejich odolné spory dokážou přežít po mnoho let a následně znovu zaútočit.

 

Jestliže by se postižení včelaři chtěli ke svému koníčku vrátit, museli by pro svá včelstva najít i nová stanoviště. V místě výskytu včelího moru se totiž po dva roky chovat včely nesmí. Všichni členové Základní organizace Českého svazu včelařů Nové Město na Moravě věří, že půjde o ojedinělé případy. Úplnou jistotu ale budou mít až koncem dubna, kdy budou k dispozici veškeré laboratorní výsledky. Pokud by se ale potvrdily i další případy nakažení nevyléčitelným včelím morem, mělo by to pro včelaře v Novém Městě na Moravě a nejen pro ně katastrofální následky. Včely, jako hlavní opylovači, by ve zdejší přírodě určitě citelně chyběly.

 

Laboratorní testy bude muset podstoupit sto dvacet včelstev. Toto číslo je poměrně vysoké. Navíc pokud by byl včelí mor potvrzen i na dalších místech, rozšířilo by se i ochranné pásmo a testování by museli podstoupit i včelaři v širším okolí.