Bledule pokvetou ještě čtrnáct dní

Bledule pokvetou ještě čtrnáct dní

Bílé koberce kvetoucích bledulí se rozvinuly v Národní přírodní rezervaci Ransko a ve Světnovském údolí. Do Žďárských vrchů tak definitivně přichází jaro.

 

„Bledule už asi deset dní kvetou, před necelými dvěma týdny teprve zmizel sníh z míst, kde jsou nekonečné porosty této státem chráněné rostliny,“ informuje Jaromír Čejka z CHKO Žďárské vrchy.

 

Bledule jarní lákají tisíce návštěvníků, ovšem ne všichni se jdou pouze podívat. Dřívější špatné zkušenosti vedly Správu CHKO k instalaci tabulí, které návštěvníky upozorňují na příkazy a zákazy v těchto lokalitách. „Není dovoleno opouštět lesní komunikace a vstupovat přímo do prostoru výskytu chráněných rostlin. V Obou lokalitách také provádíme namátkově strážní službu,“ říká ochranář.

 

Bledule jarní už sice deset dní kvetou, ale ti z vás, kteří by si je chtěli prohlédnout na vlastní oči, mají podle Jaromíra Čejky stále ještě šanci: „Vzhledem k nynějšímu chladnému počasí probíhá odkvétání velmi pomalu. V současné době je ideální čas jet se na rozkvetlé plochy podívat a minimálně ještě dalších deset dní ještě bude trvat, než se bílé plochy definitivně změní na zelené.“

 

Kromě bledulí tady můžete potkat ještě fialově kvetoucí lýkovec jedovatý, který sice mezi chráněné rostliny nepatří, ale i těchto keřů se u nás vyskytuje čím dál méně, což potvrzují i sami ochranáři: „Jde o druh, který mizí z vhodných prostředí, jako jsou vlhká lesní místa v blízkosti potůčků. V dobách našeho dětství v místě, kde byla nějaká olšina u vodoteče, rostly lýkovce. Dneska bychom je tam marně hledali.“