Světnovskému údolí bílá sluší

Světnovskému údolí bílá sluší

Světnovské údolí se odělo do bílé. Není to ale sníh, který pokryl břehy Sklenského potoka a okolní travnaté plochy. To právě rozkvetla bledule jarní.

Bílé koberečky jsou všude, kam se jen podíváte. Od menších běhounů až po obrovské kobercové plochy. Záplava květů je dokonalou pastvou pro oči.

Světnovské údolí najdete snadno. Nachází se v nejnižším bodě mezi Cikhájí a Světnovem, zabloudit se tady opravdu nedá. Na dvou a půl hektarech tady naleznete spoustu zajímavých druhů rostlin a živočichů.

V nadmořské výšce 620 metrů nad mořem se zde kromě už zmíněné ohrožené bledule jarní daří dobře i lýkovcům jedovatým, kozlíku dvoudomému, prstnatci májovému nebo růži převislé.

Sklenský potok je rájem pstruhů, vranek, mřenek, mihulí a dokonce i raků. Jeho břehy zase okupují skokani hnědí a ropuchy obecné. Potkat tu můžete i zajímavě zbarveného čolka horského. Vzduchem se občas mihnou modrá pírka ledňáčka říčního.


Světnovské údolí je plné krás a překvapení. A nezáleží na ročním období ani na počasí. Chcete-li si užít klidný den v náruči překrásné přírody, pak neváhejte a přijeďte se sem podívat.