Letní turistická sezóna se blíží. Co nás čeká nového?

Letní turistická sezóna se blíží. Co nás čeká nového?

Pro nadcházející turistickou sezónu připravuje Nové Město na Moravě dvě novinky a jednu obnovu. Do léta by mělo být už všechno připravené.

„Už v loňském roce jsme začali s opravou trasy od rybníka Koupaliště směrem na Tři Studně, kde vede zelená turistická značka. Úsek už je téměř dokončen, ale ještě tam zbývá jedna část, kterou bychom chtěli před turistickou sezónou obnovit. Cesta je široká asi metr sedmdesát a měla by být sjízdná i pro cyklisty,“ seznamuje s první novinkou šéfka novoměstského infocentra Jaroslava Šmídková.

Podobně je na tom i další nová trasa, Maršovice – Rokytno. „Tady vede stará historická cesta, která je v současné době zčásti zoraná. Chtěli bychom ji znovu obnovit, protože v tomto úseku vedou dvě značky pěších tras po silnici, která není vůbec ideální pro pohyb chodců. Tato cesta by měla být stejně široká jako předchozí a také by měla být sjízdná i na kole. V obou případech se nebude jednat o asfaltové cesty, ale o částečně zpevněné komunikace, “ informuje Jaroslava Šmídková.

Maršovicko – rokytenská cesta bude začínat kousek od obce Maršovice. Povede souběžně se stávající silnicí a mělo by na ni být odkloněno i turistické značení. Její délka je dva kilometry a mnozí místní si ji pamatují ještě z dob, kdy v této lokalitě chyběla nová komunikace. Stejné je to i s trasou Koupaliště – Tři Studně. I v tomto případě jde vlastně o obnovu původní dva a půlkilometrové cesty, která byla v průběhu času na některých místech rozorána a zrušena. Ze Tří Studní se pak dále můžete vydat jednak směrem k Fryšavě, na Cikháj nebo Žákovu horu.

Poslední avizovanou novinkou je obnovení obrázkových zastavení v lese Ochoza. „V minulém roce na podzim byla tato cesta vyznačena, protože do té doby značená nebyla. A když lidé hledali po lese obrázky, tak někdy našli a jindy nenašli. Teď je tedy značena přímo z náměstí, z východiska turistických tras, které je v parku. Trasa má asi osm kilometrů a chtěli bychom všech osm obrázků vyměnit a doplnit, protože v průběhu pěti let se některé z nich poztrácely,“ říká Jaroslava Šmídková a dodává: „Značení této stezky je tak trochu specifické, protože Klub českých turistů nám řekl, že v tomto místě je už tolik jejich značek, že si nemůžeme dovolit dát tam nějakou další. Proto byl použit návrh, který vychází ze znaku města a je to půlený, žlutočervený čtverec.“