Kaskáda hudby, zpěvu a smíchu

Kaskáda hudby, zpěvu a smíchu

Robert Trčka je nefalšovaným milovníkem harmoniky. Nejenže na ni sám bravurně hraje, ale organizuje i pořady, ve kterých mají hlavní slovo dvě dámy s výrazným a velmi podmanivým hlasem – harmonika a heligonka.

 

Pořad „Harmonika pro dobrou náladu“ zhlédla v Bystřici nad Pernštejnem více než stovka diváků. „Vystoupili tady populární harmonikáři regionu Vysočina. Nejmladší harmonikářka je dvanáctiletá Kristýna Klimešová z Rozsoch, nejstarší harmonikář je přímo z Bystřice nad Pernštějnem. Ostatní přijeli z Borovnice, Nového Veselí, ze Sazomína a z Jihlavy,“ říká autor pořadu.

 

 

Kromě místních harmonikářů se v Bystřici představila i celorepubliková špička ve hře na heligonku. Duo Jiří Bartl a Josef Božek jsou nejen členy známé kapely Brněnská Heligonka, ale vystupují i samostatně.


Heligonkář Jiří Bartl z Brna prozradil, že spolu s kolegou jsou známi spíše pod uměleckým jménem BABO: „BABO znamená Bartl a Božek. Hrajeme na klasické heligonky a snažíme se hrát tak, jak to nejlépe jde,“ usmívá se Jiří Bartl.


Vlastním povoláním technik a technolog byli harmonikou očarováni už od mládí a vydrželo jim to až do dneška: „Každá harmonika má svou vlastní duši, ale heligonka to u nás vyhrála na plné čáře. Jednak je lehká a pak má velmi svěží hlas. Je poměrně ostrý, já jí říkám štěkna. Ale dají se na ni zahrát nejen veselé písničky, ale i ty pomalejší a smutnější.“


Harmonika a heligonka jsou oblíbené takřka všude. Oba pánové to velmi dobře vědí a také ví, který region má tyto hudební nástroje nejraději. „Největší návštěvnost pořadů s harmonikou je právě u vás, na Vysočině. Záleží na lidech, nejvíce to přitahuje starší generaci, mladých tu moc nevidíváme,“ posteskl si Jiří Bartl.


Ani Bystřice nebyla v tomto směru výjimkou. Mladé tváře v publiku by se daly spočítat na prstech, zato starší se dokonale bavili. K všeobecnému veselí hodně dopomohl i moderátor a imitátor Vlasty Buriana – Pavel Kopecký. Kdo přišel, neprohloupil. Sobotní odpoledne příjemným počasím právě neoplývalo a „Harmonika pro dobrou náladu“ byla jednou z možností, jak si ho příjemně užít.