Na „Stalingradě“ likvidovali hasiči včelí roj

Na „Stalingradě“ likvidovali hasiči včelí roj

Slunečné počasí s sebou nepřináší pouze přívětivé a krásné věci. Ruku v ruce s ním občas kráčí i strasti a starosti.

 

Nepříjemný zážitek měli například obyvatelé jednoho domu na žďárském „Stalingradě“. Včelí roj, který sem přiletěl neznámo odkud, si jako místo svého nového pobytu vybral zdejší větrák. Bodavý hmyz obtěžoval i nájemníky vedlejší stavby, všichni museli okamžitě zavřít okna. Jen tak se mohli ubránit agresivním náletům.

 

Na pomoc byli okamžitě přivoláni hasiči. „Teď se oteplilo a včelstva jsou silnější a tak častěji odlétají ze svých úlů. Hledají nový úkryt a usídlí se tam, kde královna uzná za vhodné,“ vysvětluje velitel zásahu Jiří Mokrý.

 

Odstranění nebezpečného a hučícího roje včel ale není jen tak. Hasiči se musí nejdříve připravit, rozhodně není vhodné přijít ke včelám bez náležité výzbroje a výstroje. „ Máme speciální obleky, které znemožní jakékoliv ohrožení člověka,“ říká velitel zásahu.

 

Jakmile se „těžkooděnci“ konečně dostanou pomocí připravené plošiny ke včelám, odsají roj pomocí speciálního vysavače. Pokud by jim okolnosti nedovolily použít toto zařízení, pak musí být včely ekologickým přípravkem uspány a poté sesbírány.

 

Toulavé roje jsou poněkud problematické. Včelaři o ně nestojí, protože jim do jejich úlů mohou přinést i různé nežádoucí choroby. Vypuštění do volné přírody taky není nejšťastnějším řešením. A tak mnohdy nezbývá, než přistoupit k likvidaci.