Obrazy Aloise Lukáška budou na prodej

Obrazy Aloise Lukáška budou na prodej

Dvě desítky obrazů malíře z Vysočiny se chystá bystřická radnice nabídnout k prodeji. Alois Lukášek, který v roce 1977 získal titul „zasloužilý umělec“, maloval především krajinu a zátiší.

 

„Upřímně řečeno, jako starý muzejní pes se jen velmi nerad zbavuji jakékoliv části našich sbírek. Protože tím pádem se samozřejmě smysl naší činnosti narušuje. Ale bohužel máme obrazů Aloise Lukáška minimálně stovku a navíc jsou všechny z jednoho období. Kdybychom měli zachycený celý malířův vývojový růst, tak bychom samozřejmě ani jeden obraz nepustili,“ vysvětlil záměr nabídnout díla k prodeji ředitel Městského muzea Bystřice nad Pernštejnem Vladimír Cisár.

 

Podle ředitele muzea je Alois Lukášek velmi kvalitní krajinář. Civilním povoláním učitel působil v Ostrově nad Oslavou, Mirošově, Zvoli, Nedvědici, Daňkovicích i v Bystřici nad Pernštejnem. Mnozí z obyvatel těchto lokalit jeho dílo nejen znají, ale také vlastní. I město Bystřice nad Pernštejnem zakoupilo v minulosti mnoho Lukáškových obrazů. Dalo by se říct, že je znalo každé malé dítě, neboť zdobily zdi většiny veřejných budov včetně mateřských škol.

 

Město uvažuje nabídnout umělcova díla v elektronické dražbě. Podle místostarosty Josefa Vojty bude vyvolávací cena dvojnásobkem ceny pořizovací. Rada města prozatím odsouhlasila prodej dvaceti děl. Pokud by se zájemci nenašli, radnice by využila i jiné možnosti prodeje.

 

S výběr obrazů určených k prodeji vypomohl PhDr. Josef Chalupa z novoměstské Horácké galerie. „Jsou tu ale i obrazy, které venku, tedy na západ od nás, obvyklé nejsou. Jedná se o typický socialistický realismus. Jsou to velice zajímavé dokumentační záležitosti a byla by chyba, kdybychom se jich zbavovali,“ říká ředitel bystřického muzea.

 

Výtěžek z prodeje by měl putovat opět zpátky do muzea. „Pořídili bychom za něj díla autorů, kteří v našich sbírkách chybí. Což je například stávající generace malířů, kteří u nás tvoří, ale nemáme ani jedno z jejich děl,“ uvedl Vladimír Cisár.