Pálení ohňů bez svolení CHKO je ve Žďárských vrších zakázáno

Pálení ohňů bez svolení CHKO je ve Žďárských vrších zakázáno

Čarodějnice se slaví ohněm. A pokud možno co největším. Velikost hranice je pro mnohé otázkou cti. Ne vždy ale musí výhra opravdu znamenat výhru.

V Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy je pálení ohňů v nezastavěné oblasti bez souhlasu Správy CHKO zakázáno. Pokud tento zákaz překročíte, může se vám stát, že budete mít sice největší hranici, ale k ní navíc dostanete pokutu.

Ochranáři proti nahlášeným ohňům většinou nic nenamítají. Trnem v oku jsou jim ale vatry, ve kterých se kromě dřeva skrývá i další hořlavý materiál. Bohužel většinou málo ekologický. „Víme, co se v hromadách všechno skrývá. Často je připraveno k pálení kdeco a dřeva je tam většinou minimum. Jsou tam materiály, které patří spíše do sběrného dvora,“ vysvětluje negativní postoj ochranářů k vatrám připraveným na pálení čarodějnic Jaromír Čejka.

Jak tedy postupovat, aby zákon nebyl porušen a čarodějnické ohně přesto ve Žďárských vrších vzplály? „Určitě každá obec na svých pozemcích v zastavěné části obce místo na uspořádání ohně najde. Na taková místa se zákaz nevztahuje,“ radí Jaromír Čejka. V každém případě by ale o plánovaném pálení měli vědět i hasiči.

Otázka ekologického paliva bude zřejmě záviset na smýšlení a svědomí každého organizátora. Možná by stálo za to si uvědomit, že zplodiny, které se díky spalování plastů a jiných nevhodných materiálů dostanou do ovzduší, budeme dýchat nejen my, ale i ostatní, především děti.