Hasiči rekord překonali

Hasiči rekord překonali

Dva tisíce pět set devadesát dva hasičů se v sobotu nacházelo na úseku dlouhém 63,46 km vedoucím od obce Dolní Loučky až na vrchol Devíti skal. Jejich cílem bylo překonání rekordu z roku 2001, kdy byla voda čerpána 47,2 km. Tehdy se zúčastnili tisíc dvě stě dva hasiči a bylo zapotřebí sto čtyřicet pět čerpadel a dva tisíce pět set šedesát sedm kusů hadic.

Sobotní pokus o překonání rekordu začal v sedm hodin ráno v Dolních Loučkách, ve výšce dvě stě devadesát pět metrů nad mořem. Největší problémy nastaly na úseku číslo dvě, kde se mimo jiné utrhl břeh a následkem toho se převrátila i hasičská cisterna.


Sedmý úsek měl na povel velitel novoměstského okrsku Jiří Mrkos. Pod jeho velení spadaly čtyři desítky hasičských sborů. Kromě čtrnácti domácích jednotek tu byli zastoupeni i hasiči z okresu Tachov, Vyškov, Jihlava, Rakovník, Náchod a Třebíč. „V profilu hadicového vedení se náš úsek dal považovat za jeden z nejobtížnějších. Jeho obtížnost byla především v prudkém a dlouhém klesání. Proto byla více, než kde jinde, důležitá vysoká kázeň strojníků. Také jsme museli přistoupit k trochu nestandardním zásadám, jež vybočovaly z běžných zvyklostí. V hadicovém vedení v délce dvou kilometrů byl spád sto dvacet metrů a váha vody v hadicích byla téměř deset tun. Bylo nasazeno dvacet tři čerpadel, které byly propojeny čtyřmi sty šedesáti kusy hadic B. V rezervě jsme měli připraveno šest požárních čerpadel a čtyřicet šest hadic. Jednotky z našeho okrsku zvládli tuto zkoušku na jedničku.“

 

Vodu z Louček dostali hasiči na vrchol Devíti skal až v půl šesté večer. Téměř jedenáct hodin potřebovali na překonání více než třiašedesátikilometrové vzdálenosti a pěti set čtyřiceti čtyř metrového převýšení.

 

Dvě stě osmdesát sedm sborů dobrovolných hasičů z České republiky a jeden ze Slovenska dalo pro překonání rekordu k dispozici dvě stě třicet čtyři stříkaček a tři tisíce tři sta osmdesát jedna hadic. Snad nejhůře se snášelo čekání. Každý si dlouhou chvíli krátil, jak mohl. Většina sborů pojala pokus o překonání rekordu jako netradiční piknik v přírodě. Kolem mnohých stanovišť se linula lákavá vůně grilovaného masa.

 

Dlouhé čekání se nakonec vyplatilo. Nejen že byl rekord překonán, ale hasiči opět dokázali, že v případě potřeby umí držet při sobě. A když o něco jde, dokážou i za cenu obětování vlastního času a námahy věci dotáhnout až do vítězného konce.