Vítejte v zemi rytíře Toulovce

Vítejte v zemi rytíře Toulovce

Jako trpaslíci v říši obrů se cítíte v místech, kde se nachází přírodní rezervace „Maštale“. Zasvěcení už vědí, že pod souhrnným názvem se nachází maštale Toulovcovy a Městské.

Najdete je na rozhraní dvou okresů – Chrudim a Svitavy, na katastrálním území devíti obcí. Jejich rozloha je více než 1080 ha. Vydat se k nim můžete z Budislavi, Proseče, Boru u Skutče i Nových Hradů. Ale i další místa mohou posloužit jako výchozí.


Na pískovcový labyrint narazíte hned po pár krocích. Najdete tu snad všechno. Hrad, Pancéřovou loď, Oslí chodbu, Kuchyň, Sklep i Myší díru. A kdyby vám tu náhodou něco chybělo, pak stačí jen trochu zapojit fantazii a pískovcové skály se rázem změní podle vašich představ.


Nad hlavami vám bude šumět vítr v korunách borovic a u nohou vám poteče potůček s osvěžující chladnou vodou. Jen svačinu si raději vezměte s sebou. Zdejší lesy jsou rozsáhlé a pohostinství tu na každém kroku rozhodně nenajdete.


Dnes jsou Toulovcovy maštale rájem turistů, ale v dobách, kdy tady ještě lišky dávaly dobrou noc, byly místem úkrytu rytíře Vavřince Toulovce z Třemošné, po němž také obdržely své jméno. Pro loupeživého šlechtice se staly jedinou záchranou před spravedlivým hněvem oloupených. Zbyl tu po něm také velký pískovcový stůl se čtyřmi sedadly – Toulovcův stůl. Na stáří prý svých činů litoval a široko daleko byl nakonec znám svou štědrostí a dobročinností.


Ať už to byla pravda či ne, jisté je, že zdejší tajemná krajina mohla poskytovat mnoho vítaných úkrytů. Dnes už se tu ale loupeživých rytířů obávat nemusíme. Zato příroda je tu stále stejně kouzelná a podmanivá. Bylo by škoda se sem nepodívat.