Nové Město má nové arboretum i veřejné záchodky

Nové Město má nové arboretum i veřejné záchodky

11. června bude v Novém Městě na Moravě konečně slavnostně otevřeno arboretum, na které, zvláště zdejší včelaři, už dlouho toužebně čekali.

„V současné době probíhají dokončovací práce jako je osázení zeleně a setí trávy. Spolu s tím souvisí i otevření nových veřejných záchodů, které s arboretem těsně sousedí a po kterých se v Novém Městě už dlouhodobě volalo, vysvětluje současnou výstavbu arboreta a WC starostka města Zdeňka Marková.

Ale zatímco na otevření arboreta si budeme muset ještě pár dní počkat, na toalety si budou moci novoměstští i návštěvníci zajít už od 1. června. Nachází se v areálu bývalé polikliniky v místě, kde dříve bývaly garáže. „Jsou dostupné i pro tělesně postižené a provozní doba by měla být v pracovní dny od sedmi do devatenácti hodin a o víkendech a svátcích od osmi do osmnácti hodin. Poplatek činí pět korun a k dispozici je i sprcha, za jejíž použití zaplatíte patnáct korun,“ podává podrobné informace místostarosta Stanislav Marek.


V současné době má Nové Město na Moravě veřejné WC pouze u autobusového nádraží. To se s otevřením nových nezavře, ale bude fungovat současně. Veřejné záchody v prostoru polikliniky bude provozovat město, ty starší žďárská společnost pro autobusovou dopravu ZDAR.


Zatímco veřejné záchody jsou nezbytností k uspokojování lidských potřeb, arboretum má spíše funkci estetickou. Pod poliklinikou vznikne nejen zajímavá klidová zóna, ale přispěje také ke zúhlednění celé zdejší lokality. Jediné, co včelařům kalí radost z nového klidového místa, na kterém by neměl chybět ani ukázkový úl, je včelí mor, který se v současné době v Novém Městě na Moravě vyskytl. „I na tomto stanovišti se nemoc projevila a tak muselo dojít ke spálení stávajícího včelínu a to včetně všech pomůcek, které měl včelařský kroužek k dispozici. Ale včelaři se nevzdávají a přislíbili, že nechají postavit nový včelín, který sem pak bude umístěn,“ líčí trable včelařů Stanislav Marek.