Prázdniny na Veselém kopci patří především dětem

Soubor lidových staveb na Veselém kopci je sice pravidelně navštěvován po celý rok, ovšem letní prázdninové dny patří k těm nejvytíženějším.

 


A jako každý rok, ani letos nebudou chybět zajímavé prázdninové akce. Pro rodiny s dětmi je tu například připravena menší letní hra. Herní plán si zájemci mohou vyzvednout v prodejně upomínkových předmětů, která se nachází v těsné blízkosti vchodu do skanzenu. Podle něj pak budou procházet dřevěnými exponáty, ve kterých najdou odpovědi na soutěžní otázky. Díky nim se jim nakonec určitě podaří rozluštit tajenku, která je podmínkou pro získání odměny.

 

Ale léto na Veselém kopci, to není jen soutěž! Připraven je i lákavý prázdninový program. Tak například 25. července si tu můžete přijít poslechnout zasvěcené povídání o včelách a 31. 7. a 1. 8. si spolu s výrobcem dřevěných hraček z Krouny zkusit nějakou hračku sami namalovat.

 

Veselokopecký jarmark vás čeká o víkendu 17. – 18. 7. A 14. 8. se zde můžete dozvědět něco bližšího o tom, jak se vlastně dříve stavělo. Zvláště pro domácí kutily bude toto téma jistě více než zajímavé.

 

Až do konce prázdnin probíhá na statku z Mokré Lhoty výstava nazvaná „HOMO FABER“. Pod tímto tak trochu nesrozumitelným názvem, který se dá přeložit jako člověk kovář, nebo jako bytost vyrábějící, se skrývá putovní výstava věnovaná řemeslníkům oceněných titulem „Nositel tradice“. Díky této expozici budou mít návštěvníci i jedinečnou možnost prohlédnout si jindy nepřístupné půdní prostory.

 

A co připravil na prázdniny nedaleký Betlém Hlinsko? „Běda té kuchyni, která nevídá hospodyni,“ říká staré přísloví. Pro domek číslo popisné 362 to ale určitě neplatí. Právě tady totiž v době od 1. 7. do 31. 10. probíhá výstava zaměřená na kuchyňské pomocníky, přípravu jídel, skladování potravin a dokonce i na proměny způsobu stolování v období od první poloviny devatenáctého až do poloviny dvacátého století.