Tři žďárské domy jsou určeny k demolici

Silnici a parku budou muset ustoupit tři nemovitosti na Žižkově ulici ve Žďáru nad Sázavou.

 


„Domy už se pomalu hroutí,“ uvedl na adresu objektů určených k demolici starosta města Jaromír Brychta a dodal: „Nejdříve byla v sanačním pásmu celá Žižkova ulice, ale nakonec jsme se rozhodli nechat některé objekty zachovány.“


Bourání se tedy nevyhne pouze třem nemovitostem, na jejichž místě bude rozšířena silnice a směrem k řece provedena nová parková úprava. V těchto domech byly umístěny především zájmové spolky. Podle radnice jsou všechny nemovitosti určené k demolici v havarijním stavu.


Město už má jak demoliční výměr, tak i finanční odhad částky, kterou bude na tuto akci nutné vynaložit. „Je to téměř jedenáct miliónů. A pokud jde o dobu, kdy by mělo k bourání dojít, tak by to mělo být pravděpodobně otázkou letošní zimy. Ředitelství silnic a dálnic má v příštím roce v plánu rekonstrukci silnice na ulici Žižkova a v tu dobu už budou muset být domy pryč. Je nutné vyřešit tamní ostrou zatáčku, která je, zvláště když se v ní potkají dva kamiony, velmi nebezpečná,“ vysvětluje senátorka a místostarostka Žďáru nad sázavou Dagmar Zvěřinová.


V těsné blízkosti tří domů určených k demolici se nachází ještě jeden objekt, který se město už v minulosti pokusilo několikrát neúspěšně vykoupit. Majitel, který nemovitost obývá, ovšem na dohodu nepřistoupil.