Který produkt získá ocenění „Regionální potravina kraje Vysočina“?

Kdysi bývaly na Vysočině nejčastějším pokrmem brambory. Hned po nich přišla na stůl nejčastěji řepa a zelí, pak mléko, máslo, tvaroh nebo sýr. A jak jsme na tom dnes?

 

Poprvé bude letos vybraným potravinám udělena nová značka „Regionální potravina kraje Vysočina“. O přidělení tohoto ocenění rozhodne odborná porota a šťastný majitel vybrané potraviny se může touto značkou pyšnit po celé čtyři roky.

 

Soutěžit se bude hned v několika kategoriích: mléko a mléčné výrobky, pekařské a cukrářské výrobky, masné výrobky, alkoholické a nealkoholické nápoje s výjimkou vína, ovoce a zelenina a ostatní výrobky. Podmínkou je, že přihlášený výrobek musí být nejméně ze sedmdesáti procent vyroben z tuzemských surovin. Do soutěže se mohou hlásit malí nebo střední podnikatelé, kteří mají sídlo svého podnikání v kraji Vysočina.

 

A co bude značka „Regionální potravina kraje Vysočina“ znamenat pro nás, spotřebitele? Kromě toho, že se bude jednat o opravdu kvalitní potravinu, budeme mít ještě jistotu, že jde o čerstvý výrobek. Bude totiž vyroben u nás, na Vysočině a tudíž odpadne dlouhodobé skladování a cestování. A zanedbatelné není ani ekologické hledisko.

 

Své přihlášky mohou zájemci zasílat až do 28. července. Vyhlášení výsledků a předání certifikátů proběhne 21. srpna ve Westernovém městečku Šiklův mlýn. Oceněné výrobky budou navíc prezentovány při významných společenských akcích v rámci kraje Vysočina.

Více se dozvíte na www.regionalnipotravina.cz .