Chodíte na borůvky? Pak nezapomeňte na listí!

Borůvky nejsou jenom dobré, ale také zdravé a dokonce léčivé. Už naši předkové vzdávali pravidelně hold kouzelné síle temně modrých plodů. Věřili, že borůvky zpevňují náš magický ochranný val.


Říkávalo se jim také černé jahody nebo černice. A lidé je sbírali od nepaměti. Jejich výrazná chuť dokázala povzbudit a velmi brzy si všichni všimli, že prospívají nejen žaludku i celému trávícímu ústrojí. Borůvky mají navíc vysoký obsah vitamínů (B, C a provitamín A) a minerálních látek.

Vymačkaná šťáva těchto plodů prý „prospívala proti shnilosti v ústech“. A pokud byla smíchána s mlékem, pak „odnímala bolesti z uší a činila krásnou pleť“.

Snad ještě větší léčivé účinky byly připisovány borůvkovému listí. Odvar z nich pomáhal při střevních katarech a kolikách a dokonce je dodnes ceněn jako podpůrný lék při cukrovce. Pomáhá také při zánětu dásní a zevně i při léčbě kožních (především plísňových) onemocnění.

Borůvky tedy můžeme konzumovat přímo (v tomto případě budou určitě chutnější plody než listí), anebo ve formě čajů, ať už ze sušených plodů či listí. Kromě toho si můžeme také připravit borůvkový kompot, čerstvou šťávu a pro fajnšmekry mohu doporučit výborné borůvkové víno. I tady ale musíme mít na paměti, že je to především lék. Borůvkové víno má ale jednu velkou výhodu. Pokud vás nedokáže uzdravit, pak vám zaručeně alespoň zvedne náladu.