Lidé z Dvořiště budou volit v obýváku

Dvořiště je jednou z deseti místních částí Bystřice nad Pernštejnem. Malá vesnička je sice pod ochranou většího nedalekého městečka, přesto se tu zdejší obyvatelé snaží zvelebovat si místo svého bydliště k obrazu svému.

 

„V sobotu jsme byli na slavnostním předání nové hasičské zbrojnice ve Dvořišti. Byla to opravdu moc pěkná akce a to zejména z toho důvodu, že devadesát procent si vytvořili místní sami. Bylo zde odpracováno přes tři tisíce brigádnických hodin, což v dnešní době je opravdu velká rarita,“ skládá hold obyvatelům Dvořiště místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

 

Dvořiště donedávna jako jedna z mála obcí nemělo žádnou vlastní budovu. Dokonce tady ani nebylo kde uskutečnit volby, což je, zvláště pro větší města, doslova nepředstavitelné. „Pokud jsme chtěli místním zařídit, aby mohli volit ve své obci a nemuseli jezdit jinam, museli jsme se domluvit se zdejším rodákem a volby pak probíhaly u něj doma v kuchyni,“ vysvětluje nepříznivou situaci ve Dvořišti Josef Vojta.

 

Kdysi ale i ve Dvořišti svůj společenský stánek měli, jak sám místostarosta přiznává: „Město asi před sedmi lety nevyužilo prodeje zdejšího kulturního domu, který byl v majetku tehdejšího JZD. Koupě se propásla zejména proto, že si tehdejší radní byli vědomi velkého množství investic, které by se musely do této budovy vložit.“

 

Nynější stav byl už ale natolik vyhrocen, že se město rozhodlo dopomoci dvořišťským obyvatelům k nové společenské budově. „Domluvili jsme se s místní samosprávou, že dojde k demolici staré nevyhovující hasičské zbrojnice a postaví se nová, větší. Nahoře nad garáží měla nově vzniknout i společenská místnost, kde se mohou odehrávat různá setkání a akce a samozřejmě i volby,“ říká Josef Vojta.

 

Nová hasičská zbrojnice už je na světě. Město na její výstavbu vynaložilo částku devět set tisíc korun. Ovšem největší podíl na jejím zrození mají sami obyvatelé Dvořiště, kteří nelenili přidat ruku k dílu bez nároku na odměnu. „Je moc hezká, ve společenské místnosti v prvním patře si člověk připadá jako doma v obýváku,“ ohodnotil novou budovu místostarosta. Volby už tedy od příště nebudou v kuchyni, ale nově v obývacím pokoji.