Nevíte kudy kam?

Věrnou družkou a průvodkyní každého správného turisty je samozřejmě mapa. Díky ní najde ztracený směr a mnohem rychleji a pohodlněji se dostane k cíli.

 

Mapy jsou různé a to i přesto, že všechny v podstatě plní stejný účel. Většina z nich je ale na vícero použití a proto není vhodné do nich čmárat nebo se vepisovat poznámky.

 

V Bystřici nad Pernštejnem se před nedávnem zamysleli nad potřebami turistů a nechali vytisknout mapy, které je možné bez jakýchkoliv výčitek svědomí používat jednorázově. „Jsou to v podstatě trhací mapy. Kdo přijde k nám na informační centrum, může si jednu utrhnout. Lze do nich zakreslovat trasy nebo prostě cokoliv,“ představuje novinku pro návštěvníky Bystřicka místostarosta města Josef Vojta a dodává: „Už jsem po tom toužil asi pět let. Viděl jsem to kdysi na nějakém veletrhu a hrozně se mi to líbilo.“

 

Mapy jsou zdarma k dispozici na již zmíněném informačním centru. Jsou vypracovány v měřítku 1:90000 a v jejich středu leží samozřejmě Bystřice nad Pernštejnem. „Jsou v nich zaznamenána všechna významná turistická lákadla, jako je například Westernové městečko Šiklův mlýn, zřícenina hradu Zubštejn a tak podobně. Jediné, co bych mapě možná vytkl, je malé písmo. Ale jinak je v ní opravdu všechno, včetně cyklostezek, značených turistických a běžeckých tras a podobně,“ pochvaluje si Josef Vojta.

 

Kromě map město znovu vydalo staronové brožury týkající se Bystřicka. Jsou psány ve třech jazycích – česky, anglicky a holandsky. „Oprášili jsme stávající brožury a dali jsme jim nový dizajn. Prostě jsme je inovovali,“ vysvětluje vznik „nových“ brožur místostarosta.