Na Zubštejn novou cestou

Zřícenina hradu Zubštejn, která se nachází u Pivonic, se dočkala zbrusu nové přístupové cesty. Ta byla součástí dlouhodobého projektu města Bystřice nad Pernštejnem zaměřeného na opravy a údržbu torza zmíněného hradu.


„V letošním roce bychom chtěli dodělat jak statické zajištění, tak i zpřístupnění hradu Zubštejna. Stavba už pomalu dostává svou konkrétní podobu, i když pro běžného návštěvníka tu pořád moc k vidění není. Statické zajištění je jejich pohledům skryto, ale bylo nutné proto, aby se zřícenina vůbec zachovala pro budoucí generace,“ vysvětluje místostarosta Bystřice nad Pernštejnem Josef Vojta.

 

Něco nového tu ale přece jen vidět je. Kromě útočných středověkých zbraní, které veřejnost zatím přijímá s rozpaky, tu vznikla nová přístupová cesta. Nebude se tedy k hradu chodit přímo, jak tomu bylo v minulosti, ale z levé strany od nedalekého palouku. Spojnici mezi hradem a výchozím místem tvoří nově vybudovaný, mohutný, dřevěný most.

 

Poslední věc, která by v areálu hradu Zubštejna měla ještě vzniknout, jsou tři nové informační tabule. „Byla by tam pozvánka do Bystřice, něco o historii hradu a pak také pár slov o obléhacích zbraních. Přímo u nich by pak mělo vzniknout ještě posezení s výhledem na hrad. Letos bychom všechno rádi dokončili,“ uvedl josef Vojta.

 

Na opravu zříceniny hradu Zubštejna bylo vyčleněno necelých deset miliónů korun. Devadesát procent z této částky tvoří dotace z Regionálního operačního programu kraje Vysočina, které se městu pro tento účel podařilo získat.