Výstavba největšího podzemního zásobníku zemního plynu je zahájena

Výstavba největšího podzemního zásobníku zemního plynu je zahájena

Symbolickým poklepáním na základní kámen byla zahájena výstavba největšího podzemního zásobníku zemního plynu v České republice.

Zásoby uranové rudy v okolí Dolní Rožínky pomalu končí a tak se státní podnik Diamo pokusil o jiný způsob podnikání. Podařilo se jim prosadit výstavbu podzemního zásobníku plynu, která by měla zdejším obyvatelům zajistit na několik dalších let práci.

„Zásobník bude kavernový a bude svého typu největší v celé Evropě. Bude mít dvě části. Menší, směr Bukov a Milasín, bude na padesát miliónů kubíků a směr Rožná na sto padesát miliónů kubíků. Bude na úrovni tří pater – od osmnáctého do jednadvacátého. Je zapotřebí vyrazit celkem sto dvacet kilometrů chodeb a překopů o plošném průměru dvanáct až čtrnáct metrů,“ představil novou stavbu ředitel Diama Jiří Jež.

Podnik nyní čekají dva roky průzkumných prací. Po nich bude následovat pěti až šestiletá těžba, při níž bude nutné připravit podzemní prostory na poměrně velké množství plynu. Tyto práce by měly zaměstnat přibližně jeden tisíc lidí.

„Kavernový zásobník má výhodu v tom, že je možné okamžitě přejít z tlaku na čerpání a obráceně, což při výpadcích plynu je velice pružné řešení,“ vysvětluje výhody nového zásobníku Jiří Jež. Podle něj by zásoby takto uloženého plynu mohly v případě nedostatku vystačit pro celou republiku zhruba na týden.

Stavba by měla stát osm až devět miliónů korun a o finanční jištění se postará soukromý investor ze severní Ameriky a Kanady. „Pro investory je to samozřejmě výhodné, jinak by tyto prostředky neinvestovali. Jejich návratnost je řádově v letech. Ne v desítkách, ale v letech,“ prozradil předseda představenstva České plynárenské Ladislav Dráb a dodal: „je to rychlejší návratnost, než je obvyklé.“

Velké množství plynu uloženého v podzemí ale může vyvolat i obavy z jistého nebezpečí. „Lidé obavy mít nemusí. Vemte si, že máte kilometr v podzemí něco v nějakém masivu. Nedovedu si představit, že by se cokoliv stalo,“ snaží se rozptýlit nepříjemné myšlenky místních obyvatel Ladislav Dráb.

V České republice zatím žádný tak velký zásobník plynu vybudován nebyl. Podobný, ale menší, lze najít na Příbramsku, kde je uloženo šedesát miliónů kubíků plynu. Plyn, který by měl naplnit zdejší podzemí, bude pocházet od norské společnosti.