Zastupitelstvo schválilo další vlnu privatizace bytového fondu

Zastupitelstvo schválilo další vlnu privatizace bytového fondu

Devadesát sedm bytů v lokalitě u nemocnice nabízí nájemníkům k odkoupení Nové Město na Moravě.

Tomuto rozhodnutí předcházelo už jedno zasedání zastupitelů města, na kterém se ovšem nerozhodlo kvůli rozdílným názorům na cenu, kterou by měli nájemníci za byt zaplatit. „Od posledního jednání se udála celá řada věcí. Mimo jiné jsme si svolali všechny, kterých se privatizace týká, na jednání, na kterém jsme diskutovali o dalším postupu,“ uvedla starostka Nového Města na Moravě Zdeňka Marková. „Nabídli jsme jim o něco nižší cenu. Asi padesát procent souhlasilo, část nájemníků se vyjádřila, že by si představovala cenu ještě nižší a zlomek z nich nám dal na vědomí, že byty vůbec kupovat nechce,“ dodala.

Na základě nových skutečností bylo opět svoláno zastupitelstvo města, které se tentokrát rozhodlo pro prodej a to jak nájemníkům samotným, tak i jejich rodinným příslušníkům v přímé řadě. Výsledná cena je pro každý dům jiná, pohybuje se od 5 568 Kč do 6 265 Kč za m2. Za byt o ploše 31,40m²  zaplatí nový majitel 187 000 Kč. Za největší obytnou plochu, tedy 156m² si město naúčtuje 830 000 Kč. „Většina bytů, nabízených k prodeji, je do půl miliónu korun. Prodáváme tentokrát jednotlivé byty, ne celé domy. Pokud si někdo byt koupit nechce, zůstává i nadále standardním nájemníkem města,“ vysvětluje Zdeňka Marková.

Během měsíce by nájemníci měli od města obdržet závazné nabídky s cenou, které budou platné po dobu šesti měsíců. „Půl roku mají na to, aby se rozhodli, zda byt koupit chtějí, či nechtějí. Pokud by ke koupi nepřistoupili, pak mají ještě po celý další rok předkupní právo, jestliže by se rozhodli svůj názor změnit. Nicméně pak už by to ale bylo za jinou cenu,“ řekla starostka.