Česko čeká „Hradozámecká noc“

Česko čeká „Hradozámecká noc“

Celorepublikový projekt Národního památkového ústavu nazvaný „Hradozámecká noc“ vypukne v noci ze 4. na 5. září. V tuto dobu se návštěvníkům zcela netradičně otevře třicet státních a šest soukromých památkových objektů.

 

Se svou troškou do mlýna přichází i Vysočina, která k noční prohlídce nabízí hned dva objekty. Tři mimořádné prohlídky s rozšířeným výkladem, zaměřeným především na zdejší hudební tradici, čekají návštěvníky zámku v Náměšti nad Oslavou. Samotné prohlídky, které začínají v 18, 20 a 22 hodin, budou navíc obohaceny o varhanní koncert z děl barokních skladatelů v podání samotného kastelána Marka Buše.

Druhým objektem, který bude v noci ze 4. na 5. září zpřístupněn, je kostel svatého Víta, který jako jeden z mála objektů odolal likvidaci dnes už zaniklého městečka Zahrádka, jehož pozůstatky jsou nyní součástí Horní Paseky. Občanské sdružení „Přátelé Zahrádky“, které vzniklo v roce 2001, tady připravilo zajímavý program pro děti i dospělé. Od 19 do 20 hodin tu máte možnost navštívit tvůrčí dílnu, mezi 20. a 21. hodinou následují komentované prohlídky kostela a ihned nato stezka odvahy pro děti od čtyř do sta let. Mezi 21. a 22. hodinou se návštěvníci mohou těšit na troubení a zpěv z kostelní věže a pásmo vzpomínek a pověstí ze Zahrádky.


Pokud by vás ale v tyto dny osud zavál mimo území kraje Vysočina, pak je tu ještě jedna zajímavá nabídka. Státní zámek v Hořovicích připravuje na počest „Hradozámecké noci“ jedinečné hudební a divadelní zážitky. Na nádvoří, v parku, v sálech, komnatách i kapli můžete potkat například vokální skupinu Yellow Sisters, kytaristu Zdeňka Bínu, Štěpána Raka, Jana Ponocného a Viktora Kodeše, houslistu Michaela Hejče, sopranistku Karolínu Žmolíkovou, mužský vokální kvintet Hlasoplet a řadu dalších.

Některé z dalších kulturních památek, jako například hrad Karlštejn, budou mimořádně přístupné po celou noc. Více se dozvíte na www.hradozameckanoc.cz .