Pět potravinářských výrobků může užívat titul „Regionální potravina kraje Vysočina“

Pět potravinářských výrobků může užívat titul „Regionální potravina kraje Vysočina“

Jednadvacet firem přihlásilo do soutěže celkem padesát šest potravinářských výrobků, které se ucházely o možnost používat po následující čtyři roky logo soutěže na vítězné potravině.

 

Do kategorie „Maso a masné výrobky“ bylo přihlášeno celkem patnáct produktů. První cenu si odnesl Krahulík – Masozávod Krahulík a. s. a jeho trvanlivý a tepelně opracovaný salám „Vysočina 1967“. V tomto roce byl zmíněný salám vyroben poprvé a od té doby patří mezi tradiční a oblíbenou uzeninu.

V kategorii „Mléko a mléčné výrobky se na příčce nejvyšší umístil „Archivní sýr“ z Jaroměřické mlékárny a. s. Jde o polotvrdý sýr eidamského typu se čtyřiceti pěti procenty tuku v sušině a je určen k dlouhodobému zrání. V soutěži mu konkurovalo jedenáct dalších výrobků.

Cenu „Regionální potravina kraje Vysočina“ si v kategorii „Pekárenské a cukrárenské výrobky“ odnesly „Sladovky medové“. Jemné máslové sušenky s chutí sladu a medu zaujaly odbornou porotu o něco více, než devět dalších přihlášených poživatin.

Z „Alkoholických a nealkoholických nápojů“ to vyhrála „Medovina z Vysočiny“. Jiří Sláma z včelařství Chlístov ohromil prokvašeným medovým roztokem s přísadou koření, bylinek, chmelu a mandlového aroma. Medovina z Vysočiny za sebou nechala šest dalších konkurentů.

Do kategorie „Ovoce a zelenina“ nebyl tentokrát přihlášen žádný produkt. Zato v „Ostatních potravinářských výrobcích“ mezi sebou zápolilo celkem deset soutěžních produktů. Vítězství patřilo „Medu“ z firmy Kurtin s. r. o., která kromě včelího medu prodává výrobce i včelí kosmetiku a medovinu.

Nutno ovšem dodat, že kterýkoliv z ostatních přihlášených výrobků nepostrádal originalitu ani kvalitu. Výrobci z Vysočiny znovu dokázali, že mají co nabídnout.

Vyhlášení výsledků proběhlo koncem srpna v areálu Westernového městečka Šiklův mlýn. Jednou z podmínek přihlášení bylo, že výrobky musí být 100% vyrobeny přímo v kraji Vysočina. Všechny vzorky posoudila odborná komise, která stanovila vítěze, přičemž další výrobky, splňující přísná kriteria, obdržely čestné uznání bez práva užívání regionální značky.