„Prázdniny skončily, tak hurá do školy“

„Prázdniny skončily, tak hurá do školy“

To je podtitul „Dětského dne“, který pro všechny malé i velké děti od nuly do sta let uspořádal Sbor dobrovolných hasičů Křídla.

 

Kromě klasických soutěží, které nesmí na žádném správném dětském dni chybět, tady bylo i něco navíc. „Náš dětský den je spojený s uvítáním nových členů sboru,“ prozrazuje starosta SDH Křídla Radek Fiala.

 

Deset malých hasičů přijel přivítat ke sboru Miroslav Řepiský, který je považován za jednu z předních osobností tohoto oboru. Ale ještě před tím, než se nováčci zařadili do hasičských řad, čekalo je a také všechny ostatní účastníky křídelského Dětského dne předvedení zásahu záchranářů.

 

„Máme tu havárii automobilu, je v něm pravděpodobně jeden těžce zraněný a jeden mrtvý,“ uvedl ukázku člen novoměstského poloprofesionálního hasičského sboru Jaroslav Štejdíř. V tu chvíli už se taky začaly ozývat sirény záchranných sborů. První dorazili na místo hasiči, konkrétně tým novoměstských poloprofesionálů, kteří se množstvím a kvalitou zásahů mohou směle rovnat s profesionály.Příjezd se zvukovými efekty vystřídala tvrdá práce. Vrak bylo nutné otevřít stejně jako krabičku od sardinek. Na řadu přišla výkonná technika. Každý z členů záchranného týmu měl své místo, nikdo nepostával jen tak s rukama v kapsách. „Byly to velmi nepříjemné pocity, když tam člověk bezvládně a bezmocně leží a slyší nepříjemné zvuky praskajícího plechu. Nechtěl bych to někdy zažít doopravdy,“ líčil své pocity „těžce zraněný“ zachráněný Radek Fiala.

 

Na přihlížejících dětských tvářích se zračily všechny emoce, které jim právě probíhaly hlavou. Soucit s raněným spolujezdcem a mrtvým řidičem, obdiv nad výkonnou technikou i němé povzbuzování hasičů, aby se jim podařilo co nejrychleji otevřít vrak a předat zraněného posádce sanitky, která trpělivě čekala, až bude moci taky přiložit ruce k dílu.

 

Možná i tyto ukázky jsou jedním z důvodů, pro které děti do řad mladých hasičů vstupují. A co se jim ještě líbí? „Že se tam běhá a sportuje!“ „Že se cvičí a máme tu sportovky!“ „Že zachraňují!“ Překřikují se děti jedno přes druhé.

 

Hasiči jsou prostě nejlepší. Alespoň na vesnicích, kde je jiných kroužků a aktivit poskrovnu. Tak ať jim to ještě dlouho vydrží!