Chystá se televizní pořad o památkách UNESCO

Chystá se televizní pořad o památkách UNESCO

Televizní a filmová produkční společnost „FRMOL“ chystá nový pořad týkající se památek zapsaných v seznamu UNESCO s příznačným názvem „Rodinné zlato“.

 

Města, na jejichž území se nachází památky UNESCO, se na projektu budou podílet také finančně. „Zástupci společnosti „FRMOL“ už byli na valné hromadě měst UNESCO ve Valticích. Všichni sice souhlasili, ale ještě to musí odsouhlasit rady a zastupitelstva dotčených měst,“ prozrazuje starosta Žďáru nad Sázavou Jaromír Brychta.

 

Velkolepý projekt už podle slov Jaromíra Brychty podpořil i kraj Vysočina, na jehož území se nachází nejvíce památek zapsaných do seznamu světového kulturního dědictví. „Peníze, které nám kraj dával na opravy památek UNESCO, chce tentokrát dát na natočení tohoto dokumentu. I my na radě a zastupitelstvu jsme tuto záležitost probírali, ale zřejmě se rozhodne až po volbách. Zatím máme jen návrh smlouvy,“ řekl starosta.

 

Město Žďár nad Sázavou dostává na úpravu okolí Zelené hory od kraje Vysočina ročně přibližně sto padesát tisíc korun. Tato částka by v případě souhlasu nových radních a zastupitelů s projektem byla převedena na tvůrce televizního pořadu. Záleží ovšem také na rozhodnutí dalších měst, kdy a jestli vůbec začne „FRMOL“ s natáčením „Rodinného zlata“.