Nejen Den českého strakatého skotu

Nejen Den českého strakatého skotu

Radešínská Svratka se letos opět zaplnila zvířaty a zemědělskou technikou. Desátý ročník výstavy, zaměřený zejména na český strakatý skot, byl více než úspěšný.

Kdo mohl, přijel se pochlubit svými chovatelskými výsledky. Pořadatelé sice ještě před výstavou vydali pokyny, kterak správně zvířata předvádět, ale vysvětlete to zvířeti, kterému je nejlépe na pastvě nebo ve stáji. A tak se občas diváci pobaveně koukali na souboj pána tvorstva a podřízeného tvora, z nichž ten druhý měl jasně navrch.

Ale výstava v Radešínské Svratce, to nejsou jen nejlepší dojnice, chundelaté ovečky a růžovoučká prasátka. Své místo tu měla také technika, která k zemědělství neodmyslitelně patří. Zemědělské stroje sem přišla nabídnout i firma Agrocentrum ZS z Laviček, která se této výstavy účastní už počtvrté. „přišli jsme sem představit traktory massey ferguson a valtra a závěsnou techniku, kterou dodáváme pro celou Vysočinu,“ říká zástupce firmy Josef Jakubec.

Firmy zabývající se zemědělskou technikou jsou si velmi dobře vědomy, že jejich odbyt je především závislý na ekonomické stabilitě samotných zemědělců. „Jsme na tom v podstatě obdobně, jako naši zákazníci. Není to doslova na zavření, ale existují u nás jiná odvětví, kde jsou na tom firmy podstatně lépe. Ale stále prodáváme, protože každý zemědělec musí mít traktor a musí mít nějaký manipulátor. Tyto dva výrobky prodáváme nejvíce,“ nechal se slyšet Josef Jakubec.

Výstavu v Radešínské Svratce výrobci techniky obzvlášť vítají. Podle nich je to vhodná příležitost připomenout odběratelům svou existenci, což potvrdil i zástupce firmy Agrocentrum ZS: „Naši zemědělci takto zjistí, že jsme, že fungujeme, a že jsme schopni jim poskytnout dobré stroje. Zemědělci se s námi setkají, prohodíme pár slov… A samozřejmě se podíváme i na výrobky konkurence, o těch musíme mít také přehled.“

K zemědělské technice patří ale také dobré pneumatiky. I ty byly na výstavě v Radešínské Svratce vidět. Novoměstská firma PNEU Komínek nabízela převážně pneumatiky pro traktory. „Máme ale i pneumatiky pro přívěsy a pro zemědělskou techniku obecně,“ uvedl vedoucí firmy Josef Komínek.

Největší atrakcí tohoto stánku ovšem nebyly pneumatiky samotné, ale starý motocykl. „Tento motocykl nemá k zemědělství nijak daleko,“ pochlubil se výstavním kouskem Josef Komínek. „Má ho tu kolega, který vedle vystavuje vstřikovací čerpadla. Motocykl jezdí na naftu a byl vyrobený pro indické farmáře. To aby nemuseli shánět do traktoru naftu a do motocyklu benzín. Proto byl i motocykl vyroben na naftu. Má obsah pět set kubických centimetrů a zvláštní na něm je, že má velmi nízkou spotřebu. Dojezd na jednu nádrž je tisíc dvě stě kilometrů.“ Indický veterán sklízel zasloužený obdiv, i když jen málokdo věděl, že i tento motocykl je také vyloženě zemědělská záležitost.

V Radešínské Svratce to ve čtvrtek prostě žilo. Kdo sem přijel, měl určitě co obdivovat. A nebylo toho málo. Obrovské množství návštěvníků také svědčilo o tom, že zemědělství se na Vysočině stále těší zasloužené pozornosti.