I město Žďár, přesyceno komerčním zbožím, se pomalu navrací k řemeslné tradici a zemědělským produktům.
„Souhlasili jsme s uspořádáním zkušebního farmářského trhu,“ řekl starosta Žďáru nad Sázavou Jaromír Brychta a dodal: „zprostředkovatel by chtěl farmářský trh uskutečnit jedenkrát až dvakrát do měsíce a na své náklady zajistí reklamu i úklid.“Farmářské trhy v podstatě navazují na dlouhodobou tradici městských trhů, kdy prodejní stánky nabízely čerstvou zeleninu a ovoce, kvalitní domácí uzenářské výrobky, zabijačkový sortiment, domácí ovčí, kozí a kravské sýry, čerstvé pečivo, uleželou medovinu stejně jako například košíkářské výrobky. Ve Žďáře nad Sázavou by tak mělo v podzimních měsících na náměstí Republiky vyrůst okolo třiceti stánků s farmářskými produkty.
Pronájem vyjde zprostředkovatele na sto korun za metr čtvereční pronajaté plochy. Jestli se akce vydaří k oboustranné spokojenosti a zda bude opravdu založena novodobá tradice farmářských trhů – to se rozhodne v říjnu po prvním zkušebním farmářském trhu.