Prezidentovi se v Novém Městě na Moravě líbilo

Prezidentovi se v Novém Městě na Moravě líbilo

I přes deštivé počasí se Vratislavovo náměstí ve středu odpoledne zaplnilo množstvím lidí. Všichni netrpělivě čekali na příjezd prezidentského páru.

Konečně byl Václav Klaus s manželkou Livií a doprovodem tady. Po uvítání starostkou města Zdeňkou Markovou a proslovu hejtmana kraje Jiřího Běhounka se dostal ke slovu i prezident. Mimo jiné pochválil vystoupení žáků Základní umělecké školy Jana Štursy, které se zdaleka vymykalo přivítáním, na něž byl prezidentský pár zvyklý. A pochvaloval si i přímé setkání s občany: „My na tato prezidentská setkání v krajích jezdíme velice rádi. Je to pro nás mimořádná příležitost vidět nejenom naši zemi, ale i spoustu z vás, mluvit s vámi, setkávat se s vámi. Využíváme k tomu všechny možné příležitosti a je to pro nás zdroj velkého poučení.“

Své nadšení z návštěvy projevila i Livie Klausová. Mimo jiné připomněla, že díky takovýmto setkáním má možnost neustálého kontaktu s manželem, který je jindy velmi zaneprázdněn. Ihned nato dostali prostor novoměstští občané, kteří mohli položit panu prezidentovi jakoukoliv otázku. Zvědavé byly zejména děti a pan prezident se nenechal zaskočit žádnou všetečnou otázkou. Úsměv na rtech vyvolal dotaz devítiletého žáka novoměstské základní školy, kterého zajímalo, kolik je Václavu Klausovi let. Ten, aniž by byl uveden do rozpaků, ihned odpověděl matematickým příkladem, že je mu o šedesát let více než tazateli.

Pak už následovala krátká autogramiáda, po níž se prezidentský pár a hosté odebrali na radnici. Tady byli uvítáni zástupkyněmi novoměstských seniorů, které v krojích nabídly výborné koláčky. Na radnici pak byli hostům představeni zastupitelé města stejně jako zaměstnanci úřadu, zástupci podnikatelů a občanských sdružení a malostarostové. Tohle slovo prezidenta zaujalo natolik, že se k němu po projevu starostky znovu vrátil. Zdeňka Marková mu vysvětlila, že takto jsou nazýváni předsedové osadních výborů místních částí Nového Města na Moravě. Reakce pana prezidenta donutila k úsměvu všechny přítomné, protože okamžitě začal paní starostku nazývat velkostarostkou. A následně sdělil, že je to pěkná tečka za třídenní návštěvou Vysočiny.

Prezidentský pár obdržel od představitelů města dary v podobě grafického listu Jiřího Plieštika a ručně malované kravaty a šátku z umělecké dílny Petra Kvíčaly. Následoval podpis do pamětní knihy Nového Města na Moravě, slavnostní přípitek a už bylo načase pokračovat dál. Ještě poslední foto s Vratislavem z Pernštejna a jeho paní – Marií Manrique de Lara. A pak už prezidentský pár s doprovodem opravdu odjel.

Novoměstští budou na návštěvu prezidenta určitě hodně dlouho vzpomínat. Ti šťastnější si podali ruku s paní Klausovou či samotným prezidentem, jiní získali alespoň podepsanou fotografii. Setkání proběhlo ve velmi příjemné atmosféře a stejně to cítil i prezidentský pár. Václavu Klausovi i Livii Klausové se v Novém Městě na Moravě opravdu líbilo.