Připravte se na „Den bez aut“

Připravte se na „Den bez aut“

Patříte mezi ty, kteří se bez auta neobejdou? Jezdíte denně do práce a z práce, do obchodu i na návštěvy? Zkuste to alespoň jednou v roce bez auta.

Osobní automobily se natolik staly každodenní součástí našeho života, že si to někteří z nás bez nich ani nedovedou představit. A přece mají tyto dopravní prostředky kromě pozitiv i svá negativa. Je to například neblahý vliv na životní prostředí a také na naše zdraví.

Neustálým vozením se jsme zpohodlněli natolik, že nás dlouhodobá chůze ani jízda na kole vůbec neláká. Auto je auto. Doveze na nás rychleji na místo a ušetří nám jakoukoliv fyzickou námahu. Ne vždy je nám to ale ku prospěchu. Ba naopak. Čím dál častěji lékaři varují před nedostatkem pohybu, díky němuž podléháme celé řadě nepříjemných onemocnění.

Kvůli těmto a mnohým jiným argumentům bylo také dvacáté druhé září vyhlášeno „Dnem bez aut“. Mnohá města a vesnice se snaží přesvědčit své občany o prospěšnosti této akce. Tak například v Bystřici nad Pernštejnem bude v tento den městská hromadná doprava jezdit zdarma. Představitelé města si od toho slibují větší zájem o hromadnou přepravu a doufají, že lidé nechají tentokrát svá auta zaparkovaná v garáži či na parkovištích.

„V rámci „Dne bez aut“ bude naše informační centrum prezentovat možnosti turistických a cyklistických výletů. A odbor dopravy bude mít na náměstí stánek, ve kterém si chodci, cyklisti i samotní řidiči budou moci vyzkoušet testy ze silničního provozu,“ říká vedoucí odboru dopravy v Bystřici nad Pernštejnem Jiří Daniel.

Svou účast na akci přislíbili i sami strážci zákona – zaměstnanci policie České republiky, stejně jako třebíčská firma, která slíbila předvést aktivní bezpečnostní prvky včetně radaru. Ke „Dni bez aut“ by se měli připojit také městští úředníci, kteří se tentokrát do práce dostaví po svých, na kole či za pomoci hromadných dopravních prostředků. „Je to u nás tradiční akce, každý rok se k ní připojujeme,“ přitakává i starosta města Karel Pačiska.