Karlu Němcovi byla odhalena pamětní deska

Karlu Němcovi byla odhalena pamětní deska

Jméno Karel Němec je v Novém Městě na Moravě všeobecně známé. Snad každé malé batole už ví, že jde o umělce, s jehož obrázky se tu setkává téměř na každém kroku.

 

Nejznámějším dílem Karla Němce je sgrafitová výzdoba na kostele svaté Kunhuty na Vratislavově náměstí. Jeho rukou ale bylo vyzdobeno mnoho dalších domů a objektů a to nejen v samotném Novém Městě na Moravě.

Je až s podivem, co všechno dokázal a jak moc byla jeho tvorba oblíbená, uvážíme-li, že mu nebylo dopřáno vystudovat malířství. Přesto mu Nové Město má za co děkovat. Také z tohoto důvodu bylo rozhodnuto věnovat Karlu Němcovi pamětní desku, která by navždy zdobila jeho rodný dům.

Ve čtvrtek odpoledne se před domem číslo popisné čtyřicet na ulici Žďárské sešli lidé, kteří se rozhodli přijít uctít umělcovu památku a zúčastnit se slavnostního odhalení nové pamětní desky. Spisovatelka Věra Rudolfová zavzpomínala ve svém projevu na životní osudy Karla Němce, jež nebyly nikterak jednoduché. „Kráčel svou vlastní cestou, nedal se zlákat módními směry a vytvořil tak ojedinělé dílo s osobitým viděním světa,“ zhodnotila uměleckou dráhu novoměstského rodáka Věra Rudolfová.

Karel Němec měl k malířství i bez uměleckého vzdělání velmi blízko. Ne nadarmo zdobí průčelí jeho rodného domu vyřezávaný reliéf se svatým Lukášem – patronem malířů. A kousek od něj bude nyní viset i pamětní deska z dílny dalšího novoměstského rodáka – Jiřího Plieštika. Tomu je tvorba Karla Němce velmi blízká, protože restauroval sgrafita na kostele svaté Kunhuty. „Člověk při té práci hodně přemýšlí o autorovi. Proto jsem se, když jsem měl vytvořit jeho pamětní desku, rozhodl vytvořit portrét jeho ruky. Umělci často říkají, že jsou „Boží rukou“, že inspirace jde přímo do ruky a oni že jsou pouhým médiem. Proto jsem vytvořil symbol média, to znamená ruku, která drží ne štětec, jak se někteří mylně domnívají, ale škrabku, kterou se vyškrabává omítka při tvorbě sgrafita,“ vysvětluje Jiří Plieštik.

Umělec, který má svůj domov v Praze i v Dánsku, vozil rozpracovanou pamětní desku stále s sebou, aby na ní mohl nadále pracovat. Dřevěná forma dala nakonec tvar litinovému odlitku, který bude nyní už nastálo připomínat, že „v tomto domě se narodil Karel Němec, grafik a malíř, autor dekorativních sgrafit“.