V Bohdalci se slavilo dva dny

V Bohdalci se slavilo dva dny

Obec Bohdalec, nacházející se třináct kilometrů od Nového Města na Moravě, má necelé tři stovky obyvatel. Přesto musel každý náhodný projíždějící či kolemjdoucí o víkendu nabýt dojmu, že je mnohem lidnatější.

 

V sobotu a v neděli tady totiž probíhalo dlouho očekávané „Setkání rodáků a přátel obce“. Dlouho očekávané proto, že naposledy se rodáci v Bohdalci sešli v roce 1979. „Je to pro nás krok do neznáma, ale chtěli jsme všem rodákům a přátelům Bohdalce vyjít vstříc, aby se sešli a obnovili stará přátelství,“ nezakrývá obavy z organizace nadlouho přerušené akce starosta obce Stanislav Kučera. 

 

Namísto strachu mohl ale organizační tým pociťovat spíše hrdost, neboť se jim v Bohdalci podařilo vykouzlit nádherný dvoudenní maratón oslav pro všechny věkové kategorie. Nechyběla slavnostní mše u místní kaple doprovázená sbírkou na opravu varhan v kostele sv. Markéty v dolní Bobrové. Vybralo se více než deset tisíc korun. Velmi důležitá byla i procházka obcí, přičemž hosté navštívili školu, hasičskou zbrojnici a sportovní areál. V kulturním domě všechny čekala nejen slavnostní večeře, ale také křest nové knihy nazvané jak jinak než „Bohdalec“, bohatý kulturní program a večer i taneční zábava.

 

Druhý den oslav zazářili především místní hasiči, kteří předvedli svou techniku a požární útok. Ihned poté nastalo netrpělivě očekávané exhibiční utkání bohdaleckých veteránů proti mužstvu Bolkovy jedenáctky z Brna. „Svou účast nám potvrdilo několik výborných fotbalistů ze Zbrojovky ze sedmdesátého osmého roku a taky herci a zpěváci,“ pochlubil se pan starosta.

 

Sami bohdalečtí rodáci byli akcí přímo nadšeni. Nynější Bohdalec jim je stále velmi blízký, přestože se tu hodně změnilo. „Máme tu především nově vybudovanou infrastrukturu,“ říká Stanislav Kučera a na otázku, co rodáky, kteří přijeli do Bohdalce po dlouhé době, nejvíce zaujalo, odpovídá: „Nejvíc se jim líbilo v místní škole. Zavzpomínali tu na svoje školní léta. Interiér se zde velmi změnil a taky školní pomůcky už jsou úplně někde jinde, než za starých časů. Návštěva školy v nich probudila spoustu vzpomínek na vlastní dětství.“

 

Se školou také souvisí vystoupení bohdaleckých dětí školního a předškolního věku. Pedagogům se podařilo dát dohromady velmi pěkné a vtipné pásmo, které bylo oceněno zaslouženým potleskem. A děti, které byly zprvu trochu zaražené, ze sebe nakonec dostaly notnou dávku a hereckého, pěveckého i tanečního talentu.