V Krátké bylo k vidění více než dvě stě padesát druhů hub

V Krátké bylo k vidění více než dvě stě padesát druhů hub

Rok co rok se na podzim v Krátké konala „Bramborová slavnost“. Letos se organizátor rozhodl pro malou změnu. Namísto brambor ovládly zdejší Ekologické informační centrum houby.

 

Hřiby, muchomůrky, holubinky ani choroše nám nejsou nijak cizí. Více či méně je známe všichni, i když ne vždy je dokážeme dokonale rozeznat. V Krátké ale čekaly návštěvníky i mnohem zajímavější exempláře. Například korálovec bukový, kyjanka purpurová nebo nevábně vonící, zato nádherně vybarvený, květnatec Archerův.

 

Odborné poradenství tady dělal Jiří Laštůvka, kterého mnozí znají pod přezdívkou Kudláček. Sám o sobě tvrdí, že je pouze začínající mykolog. A kolik takový „mykologický zelenáč“ pozná hub? „Znám asi tak čtyři sta druhů. Ty bezpečně rozeznám a dokážu o nich pohovořit.“

 

Začínající mykolog je ale také pokročilým vystavovatelem. Sám organizuje podobné akce v Hlinsku, i když v o něco větším rozsahu. Přesto dokázal spolu se svými pomocníky z řad pracovníků Správy CHKO Žďárské vrchy nasbírat pro kráteckou výstavu okolo dvou set padesáti druhů hub. Převážná většina vystavených exemplářů byla nasbírána v okolí Krátké, nejvíce jich pochází ze Žákovy hory.

 

O mykologické poradenství byl podle slov Jiřího Laštůvky opravdu zájem: „Někteří se pouze ptali na vystavené houby, ale jsou i takoví, kteří si přinesou vzorek s sebou a chtějí vědět, co našli. Před chvilkou jsem tu měl paní, která chtěla určit přinesenou houbu. Našla třepenitku svazčitou, která je vedena jako jedovatá. Takže ji musela vyhodit. Před ní tu byl zase pán, který našel hřib nachovýtrusý. V jednom atlase vyčetl, že je nejedlý a nevalné chuti. Jinde byl zase vedený jako jedlý. Doporučil jsem mu ho nasušit a používat jako koření. Byl rád, že poznal další houbu, kterou bude moci sbírat.“

 

Přestože mykologové poznávají raději houby takříkajíc naživo, jsou schopni je určit i podle zaslaných fotografií. Jiří Laštůvka prozradil svou e-mailovou adresu, na kterou je možné dotazy týkající se neznámých hub zasílat: kudlacek@tiscali.cz .

 

Krátká ale nebyla pouze rájem houbařů. Na své si tu přišly i děti. Právě pro ně tu bylo připraveno takzvané „Krátecké dráčkování“. „Když jsme začínali připravovat „Houbovou výstavu“, tak jsme si říkali, že rodiče s sebou přivedou i děti. A ty houby určitě moc zajímat nebudou. Takže jsme jim vytvořili takové dětské tvořivé stanoviště, kde si mohou sami nebo s naší pomocí udělat dráčka, kytičku nebo ježečka a vymalovat obrázky, které se všechny točí kolem podzimu a hub,“ prozradila Ludmila Švastalová ze Správy CHKO Žďárské vrchy.

 

A pro ty, kteří byli unaveni výstavou i tvůrčí činností, bylo na Krátké uchystáno malé občerstvení. Kromě obligátního párku v rohlíku si tu návštěvníci mohli dát i kornout čerstvě nasmažených brambůrků. Milovníci hub ale raději dali přednost specialitám z penzionu Klokočí, jako například bramborovým plackám s houbami a kyselým zelím nebo tradičnímu houbovému kubovi.