Památky pro měsíc říjen

Památky pro měsíc říjen

Letošní turistickou sezónu máme už pomalu za sebou. Ty tam jsou výlety do blízkých i vzdálenějších míst, vůně dobrodružných cest už pomalu vyprchala. Přesto bychom neměli na cestování úplně zanevřít.  

Svou náruč plnou zajímavostí nám nabízí i některé památky na Vysočině. Tak například žďárská Zelená hora, která je zapsána na seznamu UNESCO, nabízí v neděli 10. října koncert nazvaný „Staletími s duchovní hudbou“. Výjimečná akustika ještě zvýší požitek ze skladeb, jejichž hlavní částí bude dílo Wolfganga Amadea Mozarta. Začátek je v patnáct hodin.

 

Státní zámek v Náměšti nad Oslavou můžete v těchto dnech navštívit pouze o sobotách, nedělích a ve dny sváteční. Přesto je tu stále ještě něco navíc. Výstava „Zapomenutí hrdinové“, která byla slavnostně otevřena v polovině září, pokračuje na arkádní chodbě i nadále. Je věnována osudům německy mluvících občanů, kteří se v období druhé světové války zapojili do protinacistického odboje.

 

Zámek v Telči bude zase velkým lákadlem hlavně pro ty nejmenší. Ale i starší ročníky si určitě rády zavzpomínají na dny dětství spolu s výstavou nazvanou „Hračky nestárnou“. Všechny exponáty, které tady můžete zhlédnout, pochází z dvacátých až osmdesátých let minulého století. Mimo jiné jsou tu k vidění i hračky dětí z šlechtických rodin. Jde převážně o kočárky, panenky a pokojíčky. Za pozornost stojí také rozkládací papírová střelnice, plechové šlapací autíčko z roku 1930 nebo panenka v turbanu zvaná Habešánka, která měla ilustrovat projev solidarity Československa s Habeší, jež byla okupována Itálií. Výstava potrvá až do konce roku.

 

Poslední nabídkou, se kterou přichází Národní památkový ústav v Telči, je výstava sestávající z dvaceti sedmi posterů přibližující vznik, vývoj a současnost městské památkové rezervace Telč. Čtyřicet let, po které je tato lokalita památkovou rezervací, je k vidění v prostorách Krajského úřadu v Jihlavě, kam byla výstava přemístěna z arkád telčského zámku. Jsou zde zastoupeny nejen všechny významné památky, jako je zámek a přilehlý park, jezuitská kolej a kostely, ale také měšťanské domy, drobná architektura náměstí nebo veřejné stavby.