Partnerská města vydala kalendář na rok 2011

Partnerská města vydala kalendář na rok 2011

Česká republika, Francie, Belgie a Německo – města z těchto čtyř zemí tvoří partnerské sdružení, díky němuž vznikl zajímavý stolní kalendář.

Jedním z měst, které se na partnerství podílejí, je i Žďár nad Sázavou. A co mu tato družba vlastně přináší? „ Je to hlavně o obměně kulturních a sportovních aktivit a sbíráme také zkušenosti z radnic v budování města,“ říká žďárský starosta Jaromír Brychta.

Každá návštěva partnerského města přináší něco nového. Žďárští se seznamují s problémy i úspěchy měst v jiných zemích, stejně jako tamější představitelé přijíždějí nasbírat zkušenosti u nás.

Partnerská města by se určitě slušelo také představit:

Cairanne, nacházející se přibližně čtyřicet kilometrů od Avignonu, patří do typické zemědělské oblasti. Může se pochlubit dlouholetou vinařskou tradicí. Zdejší vína jsou podle odborníků strukturovaná, hustá a výrazně elegantní.

Belgické město Flobecq je zase proslulé pěstováním a zpracováním čekanky, léčivých rostlin a tabáku. Může se také pochlubit přísným dodržováním lidových tradic, záviděníhodné jsou především každoroční hody pořádané v lednu na počest svatého Antonína.

Schmölln byl v době existence NDR okresním městem kraje Lipsko. Nyní je součástí spolkové země Durynsko, okresu Altenburg – Land. Městečko je proslulé především výrobou knoflíků, která se zde datuje už od první poloviny devatenáctého století.

Poslední že čtyřlístku partnerských měst – Žďár nad Sázavou – je znám především Santiniho památkou - kostelem sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře. V neposlední řadě je také významnou rekreační lokalitou v rámci kraje Vysočina.

V nově vydaném kalendáři jsou všechna vyjmenovaná města zastoupena. Jsou zde uveřejněny především fotografie, které každé z nich nejvíce charakterizují. Vinná réva z Francie, knoflíky z Německa, folklórní slavnosti z Belgie a slavná památka ze seznamu UNESCO od nás.

Kalendáře čtyř partnerských měst lze zakoupit ve Žďárském informačním centru za 80 Kč.