A slunce se zatmělo….

A slunce se zatmělo….

Pozoruhodný úkaz, jakým je zatmění slunce i když pouze částečné, jsme mohli pozorovat na úterní obloze.  

V minulosti se lidé zatmění slunce báli a považovali to za zlé znamení či předzvěst něčeho nedobrého. Tak například v pátek, 7. června roku 1415 nastalo úplné zatměné slunce dodnes zvané Husovo. Nejenže přispělo k velkým nepokojům mezi lidmi, ale narušilo také přípravy na druhé stání Mistra Jana Husa před koncilem v Kostnici. Tehdy zakryl měsíc slunce na neuvěřitelných sto osmdesát vteřin, což muselo mezi prostými lidmi způsobit hotovou paniku.

 

I nyní, přestože již dávno víme, jak k němu dochází, vzhlížíme k tomuto jevu s úctou téměř nábožnou. To letošní zatmění slunce je podle astronomů v České republice největší po osmi letech a až do roku 2026 nejvýraznější svého druhu.

 

Pokud jste ale nestihli tento zvláštní úkaz spatřit na vlastní oči (samozřejmě, že důkladně chráněné), nezoufejte. Odborníci slibují, že nejbližší zatmění slunce můžeme očekávat v pátek 20. března roku 2015. Na našem území budeme moci sledovat zakrytí asi sedmdesáti čtyř procent slunečního průměru.

 

Velmi plodné na sluneční zatmění by měly být také roky 2021 – 2030. Ty by měly přinést dokonce sedm částečných zatmění slunce.