Světelné reklamy vadí i motoristům

Světelné reklamy vadí i motoristům

V posledních dnech došlo na Městský úřad města Žďáru nad Sázavou hned několik stížností na světelnou reklamu umístěnou na místním domě kultury.  

Občanům a nejen jim vadí především ve večerních a nočních hodinách, kdy je ruší nejen světlo samotné, ale především nepříjemné blikání. „Přichází nám stížnosti i z řad zastupitelů,“ podotkla senátorka a starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová.

Nevole ale není pouze vůči světelné tabuli, ale také kvůli reklamám vůbec. „Rada města se přiklonila k tomu, že na čelní straně kulturního domu reklamy nebudou. Maximálně povolíme reklamy krátkodobé,“ informovala o rozhodnutí radních starostka.

Světelná reklama se podle slov Dagmar Zvěřinové nelíbí ani řidičům. „Když prší, tak se světlo odráží od mokré vozovky a řidiči pak vidí jen světlo a snadno přehlédnou chodce.“ Situace došla tak daleko, že by v nejbližší době měla k problému vydat své stanovisko i policie.

Světelná reklama je nastavená na noční režim, takže v čase od čtyřiadvacáté hodiny do páté hodiny ranní je její provoz tlumený. Přesto nejsou motoristé ani obyvatelé protějšího panelového domu spokojeni.

O odstranění světelné reklamy ale radnice zatím neuvažuje: „Uvažovali jsme i o jejím úplném vypnutí v noci, takže od desíti do šesti by nesvítila. Uvidíme, jak to bude fungovat,“ sdělila starostka. „Reklama je také zdroj příjmů pro kulturní dům a světelná tabule vyšla město asi na osm set tisíc korun. Takže určitě ji nebudeme odstraňovat,“ doplnil místostarosta Jaromír Brychta.

Žďár nad Sázavou má ale ještě jednu světelnou reklamu, na níž se množí stížnosti občanů. Je umístěna na jednom ze soukromých domů na náměstí republiky a podle starostky je mnohem větším problémem, než ta na kulturním domě: „tato světelná tabule na noc neztlumuje a svítí velmi silně. Na ni je nejvíce stížností. V budoucnu budeme muset apelovat na majitele, aby ji alespoň ztlumil. Třeba o půlnoci to určitě nikdo nečte.“