Žďár už má o adventních akcích jasnou představu

Žďár už má o adventních akcích jasnou představu

Celkem sto tisíc korun bylo rozděleno sedmi žadatelům o finanční příspěvek města. Schválené peníze budou využity zejména na předvánoční akce.

 

Co všechno tedy město Žďár nad Sázavou v období adventu čeká?

 

Tak především je to slavnostní rozsvícení vánočního stromu. „Plánujeme ho na 5. prosince, v den, kdy chodí Mikuláš,“informuje místostarosta Žďáru nad Sázavou Jaromír Brychta. Strom by měl být rozsvícen za účasti samotného světce doprovázeného nezbytnými čerty. Příspěvková organizace Active, která si bere tuto akci na svá bedra, by měla ještě uspořádat vánoční jarmark dětských výrobků, výstavu loutek, lidová pásma s adventní a vánoční tématikou, koncert a střeleckou soutěž, v níž hlavní cenou by se měl stát vánoční kapr.

 

Příspěvková organizace Kultura Žďár začne se svými předvánočními aktivitami už v listopadu a to sérií divadelních představení pro děti a koncertem na Staré radnici. 28. 11. – pohádka O zlobivém andílkovi, 12. 12 – zábavný pořad Vánoce s Klotyldou a Matyldou, 14. 12. – koncert vážné hudby Vánoční Aleluja.

 

Vážná hudba se bude také 1. prosince ozývat z kostela svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře. Je nazván Santini ve vyšších sférách a je uspořádán v rámci festivalu Pontes. Vystoupí zde Virtuosi di Praga pod vedením Oldřicha Vlčka spolu se sólisty Národního divadla Praha Alžbětou Poláčkovou a Igorem Kučerou.

 

Se svou troškou do mlýna přichází i barytonista Jakub Pustina. Vánoční koncert pro veřejnost se uskuteční 19. prosince v kostele sv. Prokopa. Společně s Jakubem Pustinou vystoupí i pěvecký kroužek Žďáráček.

 

Do kaskády prosincových akcí se zapojí také Základní umělecká škola Františka Drdly s tanečním koncertem tvořeným jednotlivými tanci s vánoční tématikou.

 

Finanční příspěvek byl poskytnut rovněž vánočnímu programu Batyskafu. Mimo klasické hudební koncerty tu proběhne výstava prací z Domova pro matky s dětmi, divadelní představení, ples, koncert cimbálové muziky Rivus a vystoupí i písničkář Xavier Baumaxa.

 

Posledním z úspěšné sedmičky žadatelů je místní pěvecký sbor Svatopluk, který chystá tři vánoční koncerty a to ve Žďáře nad Sázavou, Novém Městě na Moravě a ve Sněžném. Žďárský koncert se uskuteční 26. prosince v kostele sv. Prokopa.

 

„Všechny akce by měly vánoční čas doplnit a oživit. Aby se lidé mohli setkat a zároveň pobavit. Jsme rádi, že se některá naše sdružení a organizace takto zapojí a pomohou nám dodat vánoční atmosféru,“ uvedla na adresu žadatelů senátorka a starostka Žďáru nad Sázavou Dagmar Zvěřinová.