Zříceninu hradu Skály navštívilo několik stovek návštěvníků

Zříceninu hradu Skály navštívilo několik stovek návštěvníků

Třetí „Den otevřených dveří na hradě Skály“ byl opět velmi úspěšný. Čtyři komentované prohlídky přilákaly více než čtyři stovky milovníků historie.

 

K úspěšné akci velkou měrou přispělo i počasí. Příjemný, i když poněkud chladný den, byl jako stvořený pro výlet do přírody. A místo, kde se pozůstatky hradu nachází, nabízí velmi příjemnou procházku nádherně barevnou, podzimní přírodou. Pokud je navíc zpestřena pohledem do historie, je to přímo výhra v loterii.

 

Kromě nádherné přírody a pozůstatků mohutného hradu mohli tentokrát příchozí obdivovat i některé z nálezů, jež po mnoha letech spatřily znovu světlo světa. „Máme tu nějaké železné předměty, především jezdecké, militaria, zařízení domů… Unikátní je například kamenný kadlub na lití koulí, což je tak trochu rarita. Dále tu jsou kachle z kachlových kamen z purkrabství, ty nejhezčí bohužel teď putují po výstavách,“ představuje vystavené exponáty PhDr. Ludvík Belcredi.

 

Někteří z návštěvníků na vrcholu kopce Štarkov nebyli poprvé. A podle jejich reakcí ani naposledy. Díky pečlivému archeologickému výzkumu toto místo neustále mění svou podobu. Tam, kde dříve byla jen udupaná hlína a pár kamenů, se najednou objevuje malá jeskyňka, o kousek dál se zase tyčí zbrusu nová stěna z vykopaného kamení. Hrad Skály prochází rok co rok nějakou změnou.

 

Tato situace ale nemůže trvat věčně. Archeologický výzkum vnitřní části hradu je u konce, nyní se kope a hledá v jeho těsné blízkosti. I tady neustále dochází k zajímavým nálezům. „Chtěli bychom vykopat co nejvíce z vnějšího opevnění a zároveň se snažím sehnat nějaký grant na stabilizaci stávajících zdí,“ líčí budoucnost hradu Skály PhDr. Ludvík Belcredi.

 

Získávání financí na historické památky ovšem není vůbec nic jednoduchého, což si archeolog velice dobře uvědomuje: „Existuje ale řada grantů na stabilizaci archeologických lokalit, ať už krajských nebo státních památkových. Pokusíme se a uvidíme. Do začátku bychom potřebovali asi tak dva nebo tři milióny korun.“

 

Fotogalerie se připravuje.