Potomek Lukasovy lípy byl zasazen v Krátké

Potomek Lukasovy lípy byl zasazen v Krátké

Další dcera nádherné, mohutné lípy z Telecího, která si vysloužila přívlastek Zpívající nebo také Lukasova, byla převezena do nového domova.  

Pod bedlivým dozorem ochranářů byla naložena v rodném Telecím a odtud odvezena do vesnické památkové rezervace Krátká. Ta bude od nynějška jejím novým domovem. Je to už několikátý potomek, který se dostal poměrně daleko od svého mateřského stromu.

                      

„Bude vysazena podél komunikace mezi Sněžným a Kadovem, mezi kapličku a další lípu, která tu už několik let stojí,“ upřesnil místo výsadby mluvčí Chráněné krajinné oblasti Žďárské vrchy Jaromír Čejka.

 

Ochranáři malé lipce připravili čestnou stráž tvořenou třemi kůly, to aby ji neohrozila nepřízeň počasí. Tři sázející jí jako tři sudičky popřáli mnoho šťastných let v nové domovině. Snad se jí tam brzy zalíbí a bude růst a sílit nejen pro radost ochranářů samotných, ale všech poutníků, kteří ji budou cestou míjet. Časem jim poskytne stín, který je v letním horku osvěží.

 

V roce 1989 byly dvě dcery Zpívající lípy vysazeny v Bystřici nad Pernštejnem a v Novém Městě na Moravě. Další byla zasazena v Telecím, na prostranství mezi školou a obecním úřadem. Jiná sestra krátecké lípy byla vysazena v roce 2006 na Vyšehradě. Potomkem Lukasovy lípy se mohou pochlubit i další obce – Samotín, Křižánky, Kadov nebo Dobříš.